voor Holten, door Holten

Het wereldtijdpad

6

Holten heeft een primeur: het eerste wereldtijdpad. In de Week van de Geschiedenis, van 11 tot en met 19 oktober 2008, wordt het eerste deel van het wandelpad officieel in gebruik genomen.

Wat is het wereldtijdpad?
Het wereldtijdpad is een wandeltraject dat bij het nieuwe stadhuis in Rijssen begint en eindigt op het marktplein in het hart van Holten. Het pad slingert door het buitengebied en bestaat uit aan elkaar geschakelde rondwandelingen, in totaal 50 kilometer lang. Klik hier voor de situatieschets.

Hoe is het tijdpad gemarkeerd?
Langs het pad komen ruim 2000 ‘jaarpalen’ te staan: voor elk jaar van onze jaartelling één. De jaarpalen zijn voorzien van een kubus die je kunt ronddraaien. Op vier zijden van elke kubus staan wetenswaardigheden uit het betreffende jaar. De historische feiten komen uit de regio, Nederland, Europa en de overige werelddelen. Op de route worden hier en daar ook informatiepanelen geplaatst met informatie over de belangrijkste ontwikkelingen in de diverse tijdperken.

Voor wie is het bedoeld?
Het Wereldtijdpad is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt op een actieve manier te ontdekken wat er zoal aan deze tijd vooraf ging. Met behulp van een routeboekje, een MP3-programma of sms-berichten loop je ‘zappend’ door de tijd op zoek naar onderwerpen die je interesse hebben. Het maakt niet uit of dat sport is, kunst, politiek, ruimtevaart of de Bataven, je kunt wandelend altijd iets van je gading vinden. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat de rits in 1913 op de markt kwam, het klittenband in 1948 en de gameboy in 1989. Maar ook hoe onze wereld jarenlang steeds groter werd en de laatste tijd weer kleiner wordt.

Hoe loopt de route?
De rondwandelingen lopen langs vakantieparken, campings en horecagelegenheden. Het Wereldtijdpad is daarom een impuls voor het toerisme in de regio, mede door de evenementen die er jaarlijks aan gekoppeld gaan worden. Zo is het de bedoeling dat elk jaar in de midzomernacht op feestelijke wijze een nieuwe jaarpaal met de belangrijkste feiten uit het afgelopen jaar wordt bijgeplaatst. Iedereen mag daar suggesties voor indienen. Ook scholen kunnen van ’s werelds langste tijdlijn – straks ongetwijfeld vermeld in het Guinness Book of Records – gebruik maken en interactieve trektochten door de tijd organiseren. Daarvoor worden speciale onderwijsprojecten ontworpen.

Wanneer
In de komende maanden dragen tal van mensen, organisaties en instellingen op de een of andere manier hun steentje bij aan de realisatie van het Wereldtijdpad. De inrichting van het Wereldtijdpad vergt in totaal anderhalf jaar. In de Week van de Geschiedenis in 2009 is het hele project gerealiseerd.

Wie financiert het project?
De provincie en de gemeente Rijssen-Holten betalen het project. De initiatiefnemer van het project, de heer Floor Looy, heeft hiervoor een stichting opgericht die initiatieven rondom het wereldtijdpad gaan ontplooien.

 • mak

  Leuk verhaal,
  Jammer dat de link niet werkt

 • mak

  Leuk verhaal,
  Jammer dat de link niet werkt

 • Hans

  Welke link? Ik zie geen link in het artikel dus je bedoeld waarschijnlijk iets functioneels op de site?

 • Hans

  Welke link? Ik zie geen link in het artikel dus je bedoeld waarschijnlijk iets functioneels op de site?

 • mak

  Er staat toch echt “klik hier voor de situatieschets” en meestal als je dan op “hier” klikt heb je een link.

 • mak

  Er staat toch echt “klik hier voor de situatieschets” en meestal als je dan op “hier” klikt heb je een link.

WAARDEER JE DIT ARTIKEL?

Deel dit artikel dan met je vrienden!
Wanneer je actief deelt zul je dit bericht minder vaak zien!
close-link