Herdenkingsactiviteiten bevrijding Holten

1

In het kader van de herdenking van de bevrijding van Holten van de Duitsers op 8 en 9 april 1945 verzorgen de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) en de Oudheidkamer Hoolt’n gezamenlijk een aantal herdenkingsactiviteiten.

Op vrijdagmorgen 7 april a.s. worden vanaf 10.00 uur de Stolpersteine weer gepoetst. Dit jaar is groep 7 en 8 van de basisschool Dijkerhoek aan de beurt. Leerlingen en begeleiders krijgen eerst een lezing in de Oudheidkamer over de Tweede Wereldoorlog. Daarna gaan de scholieren de steentjes poetsen en ontvangen zij een herinneringsboekje.

Op zaterdag 8 april is er om 14.00 uur een optreden in de hal van het Kulturhus door het Holtense Barbershop-koor Follow Up. Tussen de zangstukken door zal een brief worden voorgelezen, die mevrouw Nagelhout in de laatste dagen voor de bevrijding aan een vriendin in Amsterdam schreef over de gebeurtenissen in Holten en omgeving. Aansluitend volgt om 15.00 uur in de Oudheidkamer een lezing over Wederopbouw-boerderijen. In Holten en directe omgeving werden er heel veel boerderijen bij de bevrijding in brand geschoten, de meeste van deze boerderijen werden weer opgebouwd in het kader van de “Wederopbouw”. De lezing zal worden verzorgd door Ewout van der Horst van de IJsselacademie in Zwolle. Bij voldoende belangstelling is er na afloop gelegenheid gezamenlijk met de bus een aantal wederopbouwboerderijen in Holten te bekijken.

’s Avonds om 20.00 uur toont de werkgroep Film van de Oudheidkamer in de voormalige raadzaal een film met daarin o.a. interviews met Freek Veltkamp en Henk Paalman (Henk van Dondertmans Bets), ooggetuigenverslagen van de oorlogsperiode in Holten en van de Holtense bevrijding.

In het Kulturhus is de toegang gratis, evenals bij de Oudheidkamer, waar een kop koffie/thee wordt aangeboden. Voor de activiteiten bij de Oudheidkamer (en de busrit) op zaterdag 8 april graag wel vooraf tijdig reserveren, in verband met de beschikbare ruimte bij: Jolanda Ulfman, mob. 06-83143297 of e-mail: [email protected]

1 reactie
  1. Wouter Huisman
    Wouter Huisman zegt

    Carolien Huisman-Mulder

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.