Herdenking monument Oranjestraat

0

HOLTEN – Een dag om nooit te vergeten. Ook kleine monumenten vertellen hun verhaal.

Buurtvereniging Oranjestraat in Holten herdenkt de slachtoffers van het  V1 ongeluk op 30 april 1945. Op deze dag kwamen vijf Britse militairen en een Nederlands meisje om het leven bij een zware ontploffing van een V1 raketlading bovenaan de Oranjestraat  bij Slotman in Holten.

Deze gebeurtenis veroorzaakte een enorme schade en is in de geschiedschrijving van Holten ongetwijfeld van grote historische betekenis. De oorzaak was het onvoorzichtig omgaan met de resten van een Duits projectiel dat kennelijk door de bezetters op hun vlucht van een vrachtwagen was gevallen en in de berm van de weg was achter gelaten.

In een aantal boeken over Holten in de oorlogsjaren wordt ruim aandacht besteed aan deze nalatigheid met de helaas fatale gevolgen.

Holten kent een indrukwekkende traditie wat betreft het herdenken van het oorlogsleed. De plechtigheden op de Canadese begraafplaats op de Holterberg trekken jaarlijks honderden deelnemers en belangstellenden. Prominente personen en militairen vertegenwoordigen hierbij hun overheid of natie. Hierdoor is er helaas in de loop der jaren toch minder aandacht ontstaan voor het herdenken van het desastreuze gebeuren dat Holten op de zonnige dag in april 1945 trof.

De dood van de slachtoffers maakte een diepe indruk en werd in de loop van de jaren beslist niet vergeten. Het duurde echter tot april 2005 voordat  het kleine gedenkteken door de buurtvereniging werd geadopteerd. Elk jaar op 30 april wordt er door een eenvoudige bloemenhulde aandacht besteed aan de ramp van nu al  65 jaar geleden.

Ook dit jaar op 30 april om 12 .00 uur ’s middags leggen de bewoners van de Oranjestraat weer hun bloemen bij het eenvoudige monument. Dit jaar heeft deze herdenking een bijzondere betekenis. Behalve dat het voorval 65 jaar geleden plaats vond, worden behalve belangstellenden ook familieleden van betrokkenen uitgenodigd deel te nemen aan de bijeenkomst.

Uit Engeland is de familie Cotton, familie van de omgekomen soldaat L.Cotton, aanwezig. Charles Reeves (85), veteraan uit de Tweede Wereldoorlog en al jaren woonachtig in Holten, zal de gestorven Britse militairen herdenken. Hij zal hierbij de gebruikelijke “commemoration” woorden en groet uitspreken.

Op deze wijze krijgt een bescheiden monument de aandacht en betekenis die het terecht verdient.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.