Film: Oerijssel – Winterwende

HOLTEN – Oerijssel – Winterwende

De mysterieuze sage van Derk met den Beer, die al eeuwenlang in Overijssel en Gelderland de ronde doet met kerst, lijkt te zijn ontrafeld. Onderzoeksjournalist en filmmaker Geertjan Lassche deed afgelopen jaar onderzoek naar de oorsprong en komt met een opmerkelijke conclusie.

Winterwende, het 2e deel van Oerijssel , is grotendeels gewijd aan deze sage. Onder anderen met schitterende animaties wordt deze sage tot leven gewekt. Oerijssel is een zoektocht naar de laatste restanten volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel, ie könt het nooit weten !

Hoofdpersonage Margje Fikse, nieuwsjournaliste bij radio 1, verruilde Amsterdam voor de plek waar ze opgroeide, langs de IJssel. Ze gaat op onderzoek naar naar haar diepste roots en komt zo ook bij de Holthakkers in Espelo aan de Pasmansweg. Daar hoort ze voor het eerst via Wim Leeftink van de sage van Derk. Naderhand komt ze nog regelmatig langs bij de houthakkers in de keet. Daar begint Winterwende , dus in de zomer , om precies te zijn augustus 2014.
Bij Zunnewende draait om de voorjaarsrituelen en vruchtbaarheid (bv. bij het paasvuur ) ter vermenigvuldiging van de stam. In het 2e deel draait het om angst , voor het donker, voor het mysterie , voor de straf. Deel 2 werkt toe naar de midwinternacht , het begin van het Germaanse joelfeest, als Derk rondspookt!
De maker van de film heeft ondertussen diverse documentaires op zijn naam staan, bijvoorbeeld: “De boer die emigreren zou”, “Zwart IJs” (het dilemma van gelovige topsporters die op zondag de elfstedentocht zouden moeten rijden) en “Hemelbestormers” (beklimming van de de op 5 na hoogste berg ter wereld met de botsende egocentrische karakters van bergbeklimmers). Hiermee won Geertjan prijzen op filmfestivals. Na de eerste vertoning (op het Zunnewende-festival bij Schuilenburg) draait de film in diverse filmhuizen.
Het leek Geertjan echter ook een prima idee om de film in de openlucht op de houthakkerslocatie te vertonen. Dat zal gebeuren op 29 augustus (20:30 uur) in Holten, aan de Pasmansweg tegenover huisnummer 8, in het bos. Bezoekers kunnen droog zitten en voor verwarming wordt gezorgd. Toegangsprijs is € 5,- (inclusief koffie/thee).
Overigens is de conclusie van het onderzoek naar Derk, dat het vooral draait om de angst voor onzedelijk gedrag: mannen, bescherm je vrouwen en je dochters, houd ze binnen in de donkere nachten die komen.

Geertjan is er persoonlijk bij op de 29e en geeft vooraf een korte uitleg en verantwoording. De film is zeker geen fastfood en daardoor vooral geschikt voor de wat serieuzere liefhebber.
29-08-2015, 20:30
In het bos tegenover Pasmansweg 8, Holten

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer