Espelo begint met stapelen van het paasvuur

HOLTEN/ESPELO – Over 2 weken is het Pasen en dat betekent dat er iedere avond druk gebouwd zal worden aan het paasvuur van Espelo. Vanaf 19.00 zullen er iedere avond zo’n 30 jongens hout aan het stapelen zijn. Na ruim 4 maanden hout verzamelen zal al dit nu op een een grote bult gestapeld moeten worden. Dit hout gaat tak voor tak, met de hand, via een steigerconstructie omhoog het paasvuur op. Bovenop het paasvuur staan de meest ervaren jongens die de takken op de juiste wijze neergooien zodat de bult stabiel blijft en niet omvalt.

Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Al vanaf november wordt er alweer gewerkt aan het paasvuur. Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaren. Namelijk Okkenbroekseweg 6, 7451KR Holten. Daarnaast zal met ingang van dit jaar het paasvuur een uur eerder aangestoken worden, namelijk om 20.00 uur.

Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland. Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

Reacties zijn gesloten.