Een Holtense jongen in oorlogstijd

0

De Buisweerd en Blaznik staan centraal in het boek van Jan van der Meulen.

HOLTEN –  De moeilijke gang naar boven naar de oude raadszaal komt vertrouwd over. Loco-burgemeester Ab Stegeman gaat onverwacht voor zijn eerste optreden in deze hoedanigheid. Burgemeester van Veen is gestrand met autopech. Voorzitter Jan Beumer geeft de aftrap voor de presentatie. Jan van de Meulen geeft in het kort aan hoe hij tot het schrijven van zijn belevenissen is gekomen.

In 1995 bij de 50 jarige herdenking van de vrijheid en na het overlijden van zijn zwager komen de emoties, over de roerige jaren van de tweede wereldoorlog, sterk bovendrijven. Hij geeft aan dat op de voorkant van zijn boek een Engelse vlieger staat bij de landing uit zijn gecrashte vliegtuig, door hem zelf gefotografeerd. Jan van der Meulen is nog duidelijk geëmotioneerd bij de herinnering aan zijn schoonvader, die alles deed voor anderen en zelf in de oorlog zijn boerderij “De Buisweerd” in vlammen zag opgaan, door verraad aan de Duitsers.

“Vader was een oprechte man, een rode kruisman in het verzet.” De huidige bewoners van “De Buisweerd, Dick en Riet Garritsen worden in zijn verhaal betrokken en ook de familie uit het verre Slovenië is vertegenwoordigd. Leon Marc, de ambassadeur van Slovenië, familie van de mensen waar Jan en Wiebren van der Meulen in de oorlog verbleven, is vandaag naar Holten afgereisd. Zij mogen een eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Jan van der Meulen zegt heel treffend, “Elkaar zien zegt vaak nog meer dan elkaar spreken.”

Het boek van Jan van der Meulen begint bij de inval van de Duitsers in 1940. Hij is dan 16 jaar. Op zijn achttiende moet hij onderduiken om niet in Duitsland te werk te worden gesteld. De dramatische dood van zijn vriend, die wordt doodgeschoten bij een razzia, drijft hem nog verder in het verzet. Na veel omzwervingen komt hij weer op “De Buisweerd”. Hij wordt in november 1944 gearresteerd. DeBuisweerd is verraden. Na een paar ellendige weken in Deventer aan de Assenstraat, komen ze in kamp Amersfoort.

Na een hardhandige kennismaking met Kotalla, de beul van kamp Amersfoort, worden ze verder op transport gesteld naar Wenen en nog verder naar Joegoslavië. Ze verrichten dwangarbeid aan de spoorlijn. De bombardementen zijn niet van de lucht. Na vele avonturen worden ze in mei 1945 bevrijd en even zo goed weer gevangen genomen door de Titopartizanen. Gelukkig komen ze op voorspraak vrij en beginnen aan de moeilijke tocht terug. In Italië zitten ze weer weken gevangen, om dit uiteindelijk in Nederland nog een keer mee te maken. Na een barre tocht van meer dan drie maanden staan ze uiteindelijk in september 1945 weer op de Buisweerd.

De ambassadeur van Slovenië  is dankbaar dat hij hier in Holten mag zijn, “Zowel Slovenië als Nederland heeft in de oorlog veel geleden. Dit leed en het boek van Jan van der Meulen heeft onze landen verbonden. Ik hoop jullie gauw nog eens te zien in Slovenië” Jan van der Meulen geniet volop. Als een ervaren schrijver signeert hij zijn boeken.

Het boek E 17,95 en is verkrijgbaar bij de Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat. Telefoon 0548-361429, e mail, [email protected]

Door Teun Deijk. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.