Duizenden bollen vliegen de deur uit

0

Dijkerhoek – Zo’n 40.000 worden er de komende dagen gebakken bij bakker Nijkamp.

In de bakkerij in Dijkerhoek en in de gewelvenkelder onder de winkel in Zutphen zijn verschillende mensen met maar één ding bezig: oliebollen bakken. Ze vliegen als warme broodjes over de toonbanken in Holten en Zutphen.

Nijkamp heeft een goede beoordeling voor de oliebol gehad van het eigen gilde van Echte Bakkers. "Landelijk de derde plek”, zegt Martin Nijkamp trots. "Ons recept slaat aan.”

De familie koestert de oliebol al sinds jaar en dag. Van vader op zoon wordt het recept doorgegeven. "We hebben er ook lol in om oliebollen te bakken. Heel veel bakkers willen het niet. Die vinden het vet stinken of hebben de mensen er niet voor. We bakken in een paar dagen tijd wel 40.000 oliebollen.”

Ze kunnen zich dan weliswaar niet vergelijken met de oliebollenkramen die à la minute bakken, maar ze moeten natuurlijk wel dagverse producten leveren.

"Dat is heel wat anders dan wat sommige supermarkten verkopen. Die oliebollen zijn soms al in augustus gebakken. Dan gaat het om heel andere ingrediënten”, aldus Nijkamp.

Als hij het over oliebollen heeft, dan bedoelt hij overigens de bij de kraam onder de naam ‘krentenbollen’ bekend staande lekkernijen. "Natuurlijk, mooi gevuld en zo. We hebben tegenwoordig zelfs hartige bollen, met kruiden, ham, spek en ui. Dat past mooi bij de champagne.” Het procédé bij de bakker wijkt ook af van dat bij de kraam. "Ons beslag is iets anders, want wij bakken door, terwijl het beslag bij de kraam nog wel eens even staat, tot er weer klanten zijn.”

Nijkamps oliebol kreeg een 7,75 van de Echte Bakkerskeurmeester. "Die was vol lof, maar gaf ook nog iets om over te denken. In het begin van het bakproces koelt de olie iets te ver af, aldus de keurmeester.”

Vóór maandagavond moeten er nog zo’n 35.000 bollen worden gebakken. "We zijn een eind op streek. Maar het wordt nog wel even aanpezen om alle oliebollen gebakken te krijgen”, lacht Nijkamp.

Bron: De Stentor

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.