De laatste loodjes in de strijd om het grootste paasvuur van Nederland

2

Met nog 2 dagen te gaan tot aan Pasen worden nu alle zeilen bij gezet om een zo groot mogelijk paasvuur te bouwen in Espelo.

Vanavond wordt er vanaf 18.30 uur gebouwd en morgen, op goede vrijdag, zal er al om 8.30 uur begonnen worden met het bouwen van het paasvuur. De hele dag zal er dus hout gestapeld worden. Op zaterdag zal er ook weer rond 8.00 uur gestart om de laatste hand aan het paasvuur te leggen. Rond 16 uur zal de jury langs komen om het paasvuur op te meten.

Ruim 4 maanden is er hout verzameld. Dit hout gaat tak voor tak, met de hand, via een steigerconstructie omhoog het paasvuur op. Bovenop het paasvuur staan de meest ervaren jongens die de takken op de juiste wijze neergooien zodat de bult stabiel blijft en niet omvalt.

Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Al vanaf november wordt er alweer gewerkt aan het paasvuur.

Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaren. Namelijk aan de Bijvanksweg 1 in Holten. Het paasvuur zal 1 april om 20.00 uur worden ontstoken.

Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland. Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

2 Reacties
 1. Bas Ruisendaal
  Bas Ruisendaal zegt

  Saskia Ruisendaal

  1. Saskia Ruisendaal
   Saskia Ruisendaal zegt

   Indrukwekkend. Ben benieuwd…

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.