Brandweer waarschuwt voor natuurbrandgevaar, Code Oranje!

HOLTEN – In verband met de droogte in Overijssel is vanaf donderdag 21 april ‘Code Oranje’ van kracht. Dit houdt in dat er geen gebruik meer kan worden gemaakt van ontheffingen voor het verbranden van takken, landbouwafval en dergelijke. ‘Code Oranje’ geldt in de regio’s Twente en IJsselland. De brandweer is tijdens Code Oranje extra alert op bos- en heide branden en daarom wordt er vanaf 21 april een luchtsurveillance gestart.  

De brandweer is ten tijde van Code Oranje extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt in een bos- of natuurgebied rukt de brandweer extra versterkt uit: er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Code Oranje is net zo lang van kracht tot de mededeling dat Code Oranje is opgeheven.

Vanwege het aankomend paasweekend en het grote aantal traditionele paasvuren is er sprake van een bijzondere situatie (het gaat in Twente om ruim 300 paasvuren). Paasvuren zijn cultureel belangrijk en de locaties zijn over het algemeen bekend en controleerbaar. Daardoor is het mogelijk om vooraf een risico-inschatting te maken en waar nodig extra maatregelen te treffen. De brandweer vindt dat met inachtneming van bovenstaande randvoorwaarden paasvuren door moeten kunnen gaan. De brandweer adviseert daarom om gemeentelijk een afweging te maken per locatie en indien nodig aanvullende maatregelen te treffen. De brandweer zal tijdens de periode dat de paasvuren branden extra alert zijn en op een aantal plaatsen in Twente brandweerkazernes bezetten. Uiteraard heeft de organisator van het paasvuur de verantwoordelijkheid voor het veilig verloop van het evenement.   

De brandweer doet er alles om een bos- en heidebranden te voorkomen, maar vraagt ook de gebruikers van de natuurgebieden om hulp. Rommel, zoals een weggegooide fles, kan brand veroorzaken. Als de zon erop schijnt kan het als een vergrootglas werken. Verder kan een auto brandgevaar opleveren. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen. En verder is barbecueën en een kampvuur maken natuurlijk gezellig, maar het gevaar van brand is daarbij groter dan u misschien denkt.

Meer tips over veilig omgaan met open vuur vindt u op http://www.brandweertwente.nl. Meer informatie over Code Oranje en natuurbrand staat op http://www.natuurbrandgevaar.nl. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer