voor Holten, door Holten

Amazing in Polen

4
HOLTEN – Het Holtense popkoor Amazing bracht afgelopen weekend een bezoek aan Polen. Aan de basis  hiervan staat het contact dat Gerhard en Joke Voordes al jarenlang onderhouden met hun Poolse vrienden Laila en Leon Zaborowski, respectievelijk directeur van de Muziekacademie van Poznan en dirigent van de Cappella Musicae Antiquae Orientalis uit die stad.

Dit prachtige klassieke koor was jaren geleden al eens te horen in een concert in De Kandelaar, waaraan ook H.M.V. meewerkte.

De uiteenlopende muziekstijlen waren er mede oorzaak van, dat beide zangkoren in Poznan niet samen zijn opgetreden, maar stonden een warme samenwerking bepaald niet in de weg. Onder leiding van Laila Zaborowski was een strak programma van sightseeing o.l.v. lokale gidsen en muzikale optredens vastgesteld, dat op gezette tijden onderbroken werd door authentieke Poolse maaltijden in de eetzaal van de muziekschool, die de Holtense zangers zich goed lieten smaken.

Zaterdag werd na een stadstoer de mooie, oude binnenstad bezocht met als hoogtepunt  het in renaissancestijl gebouwde raadhuis ( Ratusz) aan de Stare Rynek , het oude marktplein. In de namiddag volgde een optreden het Culturele Centrum van het naburige Duszniki Wielkopolskie. Het in traditionele kledij opgekomen deel van het publiek trad na het geslaagde concert van Amazing in diverse formaties op. De goed in het gehoor liggende refreintjes werden door de Amazingers al snel meegezongen en ze vormden tijdens de gezamenlijke maaltijd het belangrijkste communicatiemiddel, omdat de sympathieke en zeer gastvrije Polen nu eenmaal geen moderne vreemde talen machtig zijn.

Zondag stond het bezoek aan de beroemde kathedraal op het eiland Ostrow Tumski centraal. Op deze plek aan de rivier de Warta is Poznan in de 9e eeuw ontstaan. De kerk kon tijdens de mis worden bezocht, wat er een extra dimensie aan toevoegde. Een duidelijk contrast vormde de bezichtiging van de diverse sportaccommodaties rond het Malta Meer met de beroemde roei- , kano- en kunstskibanen . Met een bezoek aan de hypermoderne mall Bazar werd de stadsbezichtiging afgesloten.

Voor het tweede en laatste concert moest het dorp Lisowski worden opgezocht en dat bleek een hele toer! De fraaie, oude kapel werd uiteindelijk toch gevonden en hier wachtte Amazing een grote verrassing : het publiek bleek in hoofdzaak te worden gevormd door tientallen bejaarden, die bepaald niet allemaal op eigen benen waren gekomen… Tijdens dit optreden werd weer eens duidelijk wat muziek vermag: binnen de kortste keren was de apathie verdwenen en zat er een enthousiast  applaudisserend  publiek, dat – overigens terecht –  een ovatie overhad voor de prachtige solo van Arnoud de Zwart in And so it goes … Toen aan het slot van Caecilia enkele tenoren de zaal in gingen en een aantal besjes het hof maakten, was er welhaast even sprake van een euforie … De oudjes zagen er bij het verlaten van de zaal  jaren jonger uit ….

Na het concert werden de koorleden uitgenodigd om het “gebouw “ te bezichtigen. Aan de kapel bleek een heel modern zorgcentrum te zijn aangebouwd met een uiterst geavanceerde ( para-) medische unit, waar menig Nederlandse zorgdirecteur jaloers op zou zijn. Zijn Poolse collega was dat heel evident trouwens ook. Die zou op zijn beurt wel eens heel jaloers kunnen zijn op het salaris van zijn Nederlandse collega. De lonen en prijzen liggen in Polen wel op een heel ander peil dan in Nederland. Dat bleek ook op de morgen van het vertrek, toen de consumptienota’s moesten worden voldaan: sommigen konden het maar niet geloven, dat het eindbedrag in zlotys en niet in euro’s stond vermeld.

Ondanks het druilerige weer en de lange busreis mag het bezoek naar de mening van alle deelnemers buitengewoon geslaagd genoemd worden. Dat bleek al tijdens het formele afscheids- diner in de aula van het conservatorium, waarbij in een gezellige ambiance werd gegeten, gemusiceerd en gesproken. Gastvrouw Laila bracht – zichzelf aan de piano begeleidend – een lied van Chopin op indrukwekkende wijze ten gehore en de Cappella liet zich in afgeslankte vorm heel welluidend horen en natuurlijk liet Amazing zich ook niet onbetuigd. Professor Leon Zaborowski, die beide concerten van Amazing bijwoonde, was van mening, dat het Holtense koor de eerste avond heel goed had gezongen, maar de tweede avond nog beter …. Amazing-dirigent Tom Grondman was dat volledig met hem eens. Dat belooft dus wat voor het lustrumconcert van april 2010!

 

4 Reacties
 1. Bekkiej zegt

  Jan, je hebt het weer prachtig verwoord.
  Gelukkig zijn enkele detials weggelaten.
  Wat wordt onze volgende trip?

 2. Bekkiej zegt

  Jan, je hebt het weer prachtig verwoord.
  Gelukkig zijn enkele detials weggelaten.
  Wat wordt onze volgende trip?

 3. peterh zegt

  Hallo Jan

  Hier had ik dus graag bij willen zijn.
  Als ik weer beter ben wil ik graag mee op de volgende trip.

  Peter

 4. peterh zegt

  Hallo Jan

  Hier had ik dus graag bij willen zijn.
  Als ik weer beter ben wil ik graag mee op de volgende trip.

  Peter

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.