Alles voor de kinderen van Tsjernobyl.

0

Holten. Ze gaan er voor Anton Bronsvoort (50) en Tonny Schutte (48). Woensdagavond zijn ze begonnen aan hun busreis naar Vidzibor in Wit Rusland.

Ze halen daar 29 kinderen op, die in het stralingsgebied van Tsjernobyl opgroeien. Dit gebeurt namens de Stichting Tsjernobylkinderen Holten. Al in 2001 werd door deze Stichting de eerste groep kinderen naar Holten gehaald.

De kinderen verblijven 7 weken bij gastgezinnen om weer op krachten te komen. Op zich een herhaling van zetten. Toch is er deze keer meer aan de hand. Anton Bronsvoord en Tonny Schutte gaan vanuit Wit Rusland, voor het goede doel, in 10 dagen, 1600 kilometer terug fietsen naar Nederland. Ze doen dit om de financiële boekhouding van de genoemde Stichting op orde te houden. Ook hier komt namelijk het spook van de recessie om de hoek kijken.

Zij hebben daarom besloten om als Vriendengroep uit de Beuseberg de Stichting te sponsoren. Ze worden vanaf de Poolse grens, naar huis begeleidt door Henk Markvoort en Herman Ulfman. Vrijdagmorgen 16 september vertrekken ze uit Wit Rusland. Op zondagmiddag, 25 september, hopen ze tussen 14.30 uur en 15.00 uur te arriveren bij de herinneringskei aan de Russendijk in de Beuseberg. De kinderen uit Tsjernobyl zijn dan al een week in Holten en zullen de vrienden ongetwijfeld verwelkomen.

Beide heren hebben al meerdere keren langere fietstochten afgelegd. Toch is het bijzonder, dat Tonny Schutte deze lange rit aandurft. Vorig jaar zakte hij bij zijn boerderij door het dak. Hij brak zijn rug en zijn pols en had de nodige scheurtjes in zijn bekken. Gelukkig is hij goed hersteld. “Nog een klein beetje last van zijn pols, maar dat mag geen probleem zijn.” zegt Anton Bronsvoort. Beide mannen zijn er klaar voor om aan dit avontuur te beginnen. Op RTV-Oost vertelt Tonny Schutte, “Je doet het voor de kinderen.

Wij hebben alles. Zij hebben niets. Ze moeten kunnen spelen. Wij zijn zelf ook gastouder geweest en het is zo hartverwarmend om te zien hoe kinderen kunnen genieten van de luxe, die wij hier in Nederland hebben.” De beide heren zijn te volgen op hun website http://www.operatieberk.nl (BElaRusKameraden). U kunt ze ondersteunen door voor hun actie, 1 cent voor elk van de 1600 kilometer, die ze gaan fietsen, te doneren. Deze E 16,00 komt geheel ten goede aan de Stichting. Natuurlijk is elk ander bedrag van harte welkom op bankrekening 340722460. Zij gaan voor E 10.000,– maar in de allereerste plaats voor stralende kindergezichten uit Vidzibor in Wit Rusland.

Door Teun Deijk.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer