Achter de schermen

HOLTEN – Natuurlijk, de bewoners in het centrum van Holten merken op de elfde van de elfde, dat de Fienpreuvers weer ontwaakt zijn.

Onder begeleiding van de Brààndheultjes trekken ze over de Smidsbelt naar de nieuwe hofbar. Verder blijft het ogenschijnlijk rustig. Echter achter de schermen draait de Fienpreuverscarrousel volop. In het diepste geheim vergadert de prins begeleidingscommissie. In de zomerperiode weten zij al wie de nieuwe heerser over Keunedarp gaat worden. Gedurende het hele jaar zijn ongeveer 25 commissies bezig om het gehele circus draaiende te houden.

Dat varieert dan van de Keunefeestcommissie tot aan de stokkencommissie. Alles moet goed geregeld zijn, zodat de nieuwe prins zonder zorgen kan regeren over de Keunedarpers. Zaterdagmorgen vroeg is het al een drukte van belang bij het Bonte Paard in Dijkerhoek. De versierders komen aanrijden met het complete decor. Binnen zit een man of tien, drieduizend ballonnen op te blazen om de zaal om te toveren tot een ware carnavalstempel. Even verderop worden de medaillekettingen aangepast. De geluidsinstallatie wordt geïnstalleerd. Alle stukjes van de puzzel komen bij elkaar. In de bovenzaal liggen de attributen voor de nieuwe leden van de Raad van 11. De staf van de prins ziet er weer geweldig uit. ‘s Middags wordt de opkomstact geoefend, “Het grote schuttersfeest” Het ziet er allemaal gevaarlijk uit. De Reeperbahner Stimmungsmacher zijn opgetrommeld om deze act te voorzien van een muzikaal tintje.

Tegen half vijf vertrekt een ieder om zich om te kleden voor het z.g. galgenmaal van Prins Soer van de Walboer. Met deze maaltijd nemen versierders en parlementsleden, traditioneel, afscheid van de huidige prins. Tegen achten komen de eerste bezoekers binnen en een half uur later is de zaal vol gelopen. Half negen opent President Erik van de Miene de avond. Het is altijd een avond van afscheid nemen en verwelkomen. Meer dan twintig nieuwe leden worden bijgeschreven. Het ledental zit daarmee op ongeveer 675. Het hoogtepunt van de avond blijft, de opkomst van de nieuwe prins. Achter de schermen is iedereen behoorlijk nerveus. De zojuist afgetreden prins hijst zijn opvolger in het pak, onder het genot van een drankje. De nieuwe cape en de staf worden bewonderd. Het ziet er allemaal perfect uit.

Dan, na al die werkzaamheden, wordt om elf minuten over elf, de nieuwe Prins van Keunedarp en zijn adjudant aan de aanwezigen gepresenteerd. Het nieuwe seizoen gaat van start met Prins André uut ’n Diekerhook en adjudant Wilco van Niejkààmp, respectievelijk André Heetkamp en Wilco Rensen. Keunedarpers opgepast, de lijfspreuk van de nieuwe prins, “De jacht is lös” 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.