voor Holten, door Holten

Wansink, ruim een eeuw bedrijvigheid

0

HOLTEN – Na 110 jaar komt er een eind aan de ‘Wansink-dynastie’: vier generaties dreven handel in wat de afgelopen kwart eeuw een Albert Heijn is. Vanaf 23 maart is de zaak in handen van Gelders Have Groep. Tijd voor een duik in de geschiedenis van deze oer-Holtense en ondernemende familie.

Het is een bewogen geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. De familie Wansink kwam in 1805 van Laren naar Holten. Zij kocht de boerderij Eppink in de Look en de Looker molen voor 21.600 gulden.

In 1899 begon Hendrik Jan Wansink samen met zijn broers een kruidenierswinkel, meelhandel, bakkerij en later een melkfabriek in het centrum van Holten. Vanaf 1886 was de familie ook al eigenaar van de molen op de Belt. Door vererving en huwelijk kwam de molen in de Look in handen van Christiaan August Muller.

Hendrik Jan Wansink was winkelier, bakker, molenaar en zuivelfabrikant. Hij was ook bestuurslid van de Oranjevereniging, de VVV en de Molenaarsbond, raadslid en zelfs wethouder. In 1937 werd hij, na het overlijden van zijn broer Derk Jan Wansink, eigenaar van de molen op de Belt. Uit zijn huwelijk met Johanna Geertruida Gijsbers zijn zeven kinderen geboren. Twee kinderen overleden direct na de geboorte.

Groot was de tragiek toen in februari 1928 Johan Theodoor Wansink, oud 21 jaar, samen met zijn vriend bij een motorongeval om het leven kwamen, op weg naar een voetbalwedstrijd. Zijn zoon Jan Albert overleed net voor de bevrijding in 1945 op 35-jarige leeftijd aan een longontsteking. Hij had tot die tijd de leiding in de bakkerij. Zijn vrouw Harmina Holterman bleef achter met drie jonge kinderen.

Uiteindelijk werd het familiebedrijf na de oorlog voortgezet door vader Hendrik Jan Wansink en twee zonen, Hendrik Jan en Derk Jan. Vader Hendrik Jan, de grondlegger van het bedrijf, overleed in 1956. Het bedrijf groeide verder uit. De taken werden verdeeld. Hendrik Jan kwam op de winkel en Derk Jan nam het molenaarsgedeelte op zich en had de algemene leiding.

In de oorlog had het familiebedrijf het zwaar te verduren. Op last van de Duitsers werd de zuivelfabriek eind 1943 gesloten. In de molen op de Belt hadden de Duitsers zich in de laatste oorlogsdagen verschanst. Vanuit deze hooggelegen plek hadden ze een goed uitzicht op de naderende bevrijders. Het zou deze prachtige molen fataal worden.

Op de laatste dag voor de bevrijding werd de molen door de geallieerden in brand geschoten. Na de oorlog zou de verouderde zuivelfabriek nog enkele jaren in bedrijf zijn, totdat ze in 1949 werd verkocht aan VVM. Het bakkersbedrijf volgde, toen vele bakkers in Holten besloten hun krachten te bundelen in één centrale bakkerij De Halm.

Na het overlijden van Hendrik Jan Wansink in 1965 leidde zijn vrouw Annie Wansink van den Brink tot 1971 het kruideniersbedrijf. De derde generatie meldde zich om met het familiebedrijf verder te gaan. De zoon van de kruidenier wilde liever in de maalderij en zo werd Hendrik Jan Wansink, zoon van de bakker binnen het bedrijf, in 1971 de directeur van het kruideniersbedrijf, toen nog een bedieningswinkel met drie personeelsleden.

Zijn neef Jan Martinus Wansink kwam, samen met de nestor van de familie oom Derk, die kinderloos was, in de meelfabriek. De enige tak die nog restte was het kruideniersbedrijf. Vanaf 1971 in handen van Hendrik Jan Wansink. Zijn grote wens was het realiseren van een supermarkt. Dat is hem dubbel en dwars gelukt.

Bij de eerste verbouwing in 1971 – van 70 naar 150 vierkante meter – ontstond de eerste ‘Kroon’-supermarkt. De verbouwingen volgden elkaar in een sneltreinvaart op: 1974, 1979, 1981, 1984 en 1990. Zo groeide de winkel van 70 naar 950 vierkante meter. De supermarkt werd in 1984 een vestiging van Albert Heijn.

Sinds 2003 zwaait Bert Wansink, de vierde generatie, de scepter.
bron(Stentor)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.