VVD adopteert wens jongerenhuisvesting in het buitengebied

0

HOLTEN – In een gesprek met het bestuur van de ondernemersclub Splo, op initiatief van de VVD in Rijssen-Holten is onlangs uitgebreid gesproken over de toekomst van het platteland.

Daar waar het aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen vooral gaat over kwesties die in de kernen spelen, kijkt de VVD ook nadrukkelijk naar het buitengebied. Na de afsluiting van een boeiende avond in het Kulturhus van buurtschap Dijkerhoek over wonen en werken op het platteland, werd door de VVD fractie nu een bezoek gebracht aan Splo.

Er werd stilgestaan bij-  en gesproken over een politieke avond van ruim een jaar geleden waar collegelid Stegeman aanwezig was, georganiseerd door de ondernemersclub in het Trefpunt in Splo. Destijds zijn er door de betrokken buurtschapbewoners wensen en vragen op tafel gelegd welke positief werden ontvangen door wethouder Stegeman. Echter nu vragen de buurtschapbewoners, maar ook de VVD fractie zich af of er ook daadwerkelijk uitvoer is gegeven aan de toezeggingen van wethouder Stegeman. Volgens de ondernemersclub heeft er geen enkele terugkoppeling plaatsgevonden. Men vraagt zich dan ook hardop af “Laat de gemeente het platteland links liggen”? VVD Lijsttrekker en ook inwoner van een buurtschap heeft ernstige twijfels. Noordam: “Er is geen enkel initiatief geweest om nader met elkaar van  gedachten te wisselen”. De ondernemersclub SPLO bestaat inmiddels 2 jaar en heeft bijna 40 leden.

Uit het gesprek wat de VVD met de ondernemersclub onlangs had blijkt dat de ondernemers zich zorgen maken over “te weinig jonge leu op oale groond”. Er zijn onvoldoende (betaalbare)  mogelijkheden voor jongeren om zich te vestigen op het platteland, met als gevolg dat dit op termijn gevolgen heeft  voor o.a. de terugloop van het aantal leerlingen op de Bosschool. De ondernemers realiseren zich dat een leefbaar platteland staat of valt met werk en jonge gezinnen, dus moeten gemeente en betrokkenen samen aan het werk met de vraag hoe houden we de jeugd in SPLO? Noordam: “Glasvezel is zeker belangrijk, maar zonder jongeren raakt het buitengebied in verval”. Een oplossing zou kunnen zijn  betaalbare “pré-starterswoningen” te realiseren, waarbij nagedacht moet worden over de mogelijkheden om een of meer boerderijen op te delen in meerdere appartementen (vergelijkbaar met jongerenhuisvesting op de Kol). Daarmee kan misschien een eerste stap gezet worden om het platteland leefbaar te houden”.

De VVD fractie Rijssen-Holten is voornemens met dit onderwerp voortvarend aan de slag te gaan.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.