Paasvuren 2010

HOLTEN – Traditioneel vindt rond ons dorp jaarlijks weer het unieke evenement plaats, waarbij vier buurtschappen een wedstrijd houden met als doel het grootste en/of mooiste paasvuur te bouwen.

Verder heeft ook de buurtschap de Ligtenberg een paasvuur. Deze is ook te bekijken, wordt ook op eerste Paasdag aangestoken ’s avonds om 21.00 uur. De boakebouwers van de Ligtenberg doen echter niet mee met de wedstrijd. 

Historie
De paasvuren behoren tot de z.g. traditionele ‘jaarvuren’, die in bepaalde jaargetijden ontstoken werden en worden. Het paasvuur hoort met de meivuren (Waddeneilanden) tot de voorjaarsvuren.

In alle gevallen komt zo’n vuurtraditie voort uit het verlangen naar zon en vruchtbaarheid en  vreugde om (terugkeer van) de zon. Volgens de overlevering zouden het lichtschijnsel, vonken en rook een weldadige uitwerking hebben op de vruchtbaarheid van de velden.

De ouderdom van deze vuurtradities is moeilijk te schatten, maar zeker is dat in de 17de eeuw zulke vuren al voorkwamen. De oude traditie leeft voort, ook als eind 20ste eeuw strenge milieuregels de paasvuren bedreigden. Goede samenwerking tussen de bouwers en de gemeenten hebben deze dreiging afgewend.

Dat het bouwen van paasvuren in Holten leeft, mag o.a. blijken uit het feit, dat het grootste paasvuur, dat in het Guinnesbook of records is vermeld, gebouwd is door de Holtense buurtschap Espelo in 1987 en een hoogte had van ruim 27 meter en een inhoud van  4600 m3  hout.

De wedstrijden in Holten

Deze wedstrijden worden gehouden onder auspiciën van de plaatselijke paasvuurcommissie. De VVV zorgt voor de coördinatie van de wedstrijden.

Er zijn strikte reglementen opgesteld door de paasvuurcommissie in overleg met de boakebouwers.

Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan hoogwerkers te gebruiken, moet het paasvuur met de hand worden opgebouwd en mag er alleen snoeihout worden gebruikt.

Onmiddellijk na de jaarwisseling wordt er al begonnen om zoveel mogelijk hout bij elkaar te brengen.

In de avonduren en op zaterdagen wordt er tot aan de zaterdag voor Pasen gebouwd om een zo groot mogelijk paasvuur te realiseren.

De paasvuren worden hier overigens Poasboakens genoemd en de bouwers heten de Boakebouwers.

Op de zaterdag voor Pasen gaat een keuringscommissie langs de paasvuren om de grootte en inhoud op te meten en het paasvuur te beoordelen op vorm en afwerking.

Er wordt gestreden om  drie prijzen:
-de wisselbeker voor het grootste paasvuur  (hoogte en inhoud)
-de wisselbeker voor het mooiste paasvuur  (vorm en afwerking)
-de wisselbeker voor de (traditionele) ontvangst v.d. commissie, etc. bij de paasvuren.

Bij de rondgang van de keuringscommissie worden de leden steeds zeer gastvrij ontvangen en verwend met een hapje (gekookte eieren) en een drankje (al of niet alcoholisch)

Aan het eind van deze zaterdag vindt in een plaatselijke horecagelegenheid de prijsuitreiking plaats en worden de felbegeerde hoofdprijzen onder grote belangstelling uitgereikt.

Tijden
Op de Eerste Paasdag om 21.00 uur ontsteekt een collegelid het grootste paasvuur. Uiteraard worden dan ook de andere paasvuren aangestoken.

Mocht het zo zijn dat er één of meerdere paasvuren niet mogen worden aangestoken, als b.v. de wind verkeerd staat, zal dat aangeplakt zijn om ongeveer 13.00 uur op het raam van de winkel van de VVV.

Paasvuurroute
De plaatselijke VVV ontwerpt jaarlijks een zgn. paasvurenroute, die, naar keuze, langs de vier of vijf paasvuren leidt en waarvan velen in de laatste weken voor Pasen gebruik maken om de vorderingen te bekijken. Ook op de avond van de Eerste Paasdag is dit een druk gebruikte route. Een routekaart is gratis af te halen bij het VVV-kantoor Holten.

Het is verstandig, om de juiste richting van de route te volgen. Het parkeren is op eigen risico. Het betreden van de terreinen uiteraard ook op eigen risico.

4 Reacties
 1. Elsbeth zegt

  Gezelligheid ten top :D! Komt u allen kijken!

 2. Elsbeth zegt

  Gezelligheid ten top :D! Komt u allen kijken!

 3. DjBeestje zegt

  Volgens de paasvuur route worden de paasvuren op 1e paasdag 12 April aangestoken.
  Dit moet zijn 1e paasdag zondag 4 April 2010

 4. DjBeestje zegt

  Volgens de paasvuur route worden de paasvuren op 1e paasdag 12 April aangestoken.
  Dit moet zijn 1e paasdag zondag 4 April 2010

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.