Oudheidkamer Hoolt’n & 70 jaar bevrijding

HOLTEN – In de week van 4 en 5 mei zijn er veel activiteiten in en rondom Holten. De Oudheidkamer Hoolt’n gaat hierin mee door een divers programma neer te zetten. Zo is er de expositie “Holten in oorlogs- en vredestijd”  te zien, worden er panelen over Anne Frank tentoongesteld, is er een film over de oorlog in Holten te bekijken en men kan de Canadese bevrijdingsroute fietsen.

Vanaf de oprichting van de oudheidkamer in 1987, werd elk bevrijdingslustrumjaar aandacht besteed aan bevrijding van Nederland van de Duitsers in 1945. Bijna altijd gebeurde dit door middel van een bevrijdingsexpositie.
De activiteiten in het kader van de herdenking van het 70e bevrijdingsjaar begonnen bij de oudheidkamer min of meer al afgelopen zomer. Toen werd een tekstpaneel over een tragische gebeurtenis in Holten in de nasleep van het oorlogsgebeuren onthuld: de ontploffing van de kop van een V2 raket aan de Oranjestraat in Holten op 30 april 1945. Hierbij kwamen Corrie Lepelaar, een Leidse jongedame van 22 jaar, en vijf Engelse militairen om het leven.
Expositie “Holten in oorlogs- en vredestijd”
In november 2014 werd de expositie “Holten in oorlogs- en vredestijd” geopend. In deze expositie zijn veel foto’s van de bevrijding van Holten en materialen van en uit de periode Tweede Wereldoorlog te zien, maar ook is er een onderduikersonderkomen (zolder) nagebootst mét een uitzending van “Radio Oranje”. De expositie is gecompleteerd door een film met ooggetuigenverslagen over de bevrijding van Holten.  
In de periode 25 april tot 9 mei wordt de expositie “Holten in oorlogs- en vredestijd” uitgebreid met materiaal van de werkgroep Bibliotheek. In de voormalige raadszaal komen krantenartikelen en documenten te liggen uit en over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kan men er een recent opgenomen film zien van de werkgroep Film waarin Freek Veltkamp, op diverse locaties in Holten, zijn ervaringen als jongen vertelt tijdens de Bevrijdingsdagen.

Expositie Anne Frank
Ook is er in dezelfde periode (25 april tot 9 mei ) een extra expositie te zien over Anne Frank in het voormalige pand van Foto ten Velde aan de Dorpsstraat. Door middel van (tekst)panelen wordt duidelijk hoe haar leven eruit zag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie is te zien tijdens de openingstijden van de Oudheidkamer Hoolt’n.
Canadese bevrijdingsfietsroute
Naast dat er van alles te bekijken is, is er ook een fietsroute samengesteld. Dit is een fietsroute die u langs de Holtense bevrijdingsroute van de Canadezen in 1945 leidt. De fietsroute is open van 25 april tot en met 9 mei en is te koop bij de Oudheidkamer Hoolt’n voor slechts €0,50.
De Oudheidkamer Hoolt’n is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. Op Bevrijdingsdag (5 mei), is de oudheidkamer de geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Dorpsstraat 25-27. Graag tot ziens!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer