Nijkamp bakt wederom beste oliebol van Nederland

0

HOLTEN – Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen heeft het weer waargemaakt. Hij wint de oliebollencompetitie van het Gilde. Martin Nijkamp scoorde de laatste acht jaar maar liefst zes keer de eerste prijs en twee keer de tweede. Hij bewijst hiermee dat hij een heel goede vakman is als het gaat om oliebollen bakken. Steenbergen, De Echte Bakker in Meppel is tweede geworden en de derde plaats is voor Bi’j oons, De Echte Bakker uit Haaksbergen.

Vergelijkende keuring
Alle Echte Bakkers van Nederland konden gedurende twee weken hun oliebollen insturen en deelnemen aan de competitie. In totaal zijn 71 inzendingen oliebollen gekeurd door de Meesters Boulanger Mark Plaating en Wietse Schiere van resp. Zeelandia en Koopmans Meel samen met Derk Mudde van het Nederlands Bakkerij Centrum. Een score van 8,0 of hoger gaf recht op een plek in de finale. In totaal 14 inzendingen haalden dit niveau.

Nooit van zelfsprekend
Martin en Ingrid Nijkamp zijn dolgelukkig met weer een eerste prijs. “Het is nooit vanzelfsprekend,” laat Martin weten. “In september staat alles hier klaar voor de oliebollentijd en vanaf dat moment hang ik heel wat uren boven de frituurbak. Heel veel tijd om na te denken welke details ik nog aan kan passen in receptuur en werkwijze om de oliebollen te verbeteren. Dat is ook nodig want het Gilde heeft de normen aangescherpt en de concurrentie wordt steeds groter.”
Het is een bekroning op het werk van het hele team want we hebben ieders inzet en oplettendheid nodig. Martin: “Er wordt bijvoorbeeld niet door de bakkerij gelopen of met deuren gezwaaid tijdens het bakken, want dan tocht het teveel. Dat soort details zijn van belang. Gertjan Bronsvoort is mijn rechterhand als we oliebollen bakken en inmiddels zijn we heel goed op elkaar ingespeeld.”

Oliebol is emotie
Ingrid vindt het onvoorstelbaar dat het haar man het weer gehaald heeft. “Ik kan je niet zeggen hoe trots ik ben,” zegt ze. De spanning was dit jaar extra groot omdat de oliebollen door een mystery guest gehaald werden. Daarbij kwam dat het wel leek of iedereen oliebollen nodig had woensdag, dus al vroeg waren de bollen op. Ingrid: “Ik heb de hele dag in spanning gezeten en toen het verlossende telefoontje kwam was ik zo opgelucht en blij dat het goed was gegaan!”

‘Super strak bolletje’
De keurmeesters Wietse Schiere en Mark Plaating laten weten dat Nijkamp een ‘super strak bolletje’ bakt met een perfecte vulling. Ook de smaak en eeteigenschappen halen een hoge score in de beoordeling en dat is voor de consumenten natuurlijk het belangrijkst!

Oliebollenfeest
Ons hele bedrijf is op een positieve manier besmet met het oliebollenvirus. Het verkoopteam heeft bijeenkomsten om te overleggen hoe ze alles aan gaan pakken, natuurlijk onder het genot van de lekkerste oliebollen en een glaasje glühwein In de bakkerij werkt iedereen in opperste concentratie. Nu de eerste prijs binnen is gaat de spanning eraf en kan het feest beginnen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.