Lokaal Liberaal zegt vertrouwen in regionale samenwerking op

HOLTEN – In de commissievergadering Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen van de gemeente Rijssen-Holten liet fractievoorzitter Rob de Koe van Lokaal Liberaal maandagavond weten dat zijn partij geen vertrouwen heeft in verdere opschaling van gemeentelijke taken.

“Samenwerking tussen de verschillende gemeentes moet leiden tot kostenbesparing, zonder dat we het contact met de inwoners van Rijssen – Holten verliezen. Lokaal Liberaal heeft echter geen vertrouwen in het principe van schaalvoordelen.”

Volgens De Koe was het opschalen naar grote organisaties jarenlang het toverwoord voor het besparen van kosten:  “In het bedrijfsleven weet men inmiddels dat dit in veel gevallen helemaal niet werkt. Integendeel, er kwamen steeds meer managers bij. Met alle kosten van dien. In gemeenteland zien we deze beweging echter nog steeds.”  Lokaal Liberaal ziet meer in een kleine flexibele organisatie, dicht bij de inwoners en met oplossingen op maat. De partij wil met deze aanpak bovendien lokale bedrijven meer kansen gunnen als het gaat om het inkoopbeleid van de gemeente.

Lokaal Liberaal vindt dan ook dat de gemeente zoveel mogelijk lokaal moet organiseren. Gemeenten willen tal van zaken zoals recreatie en toerisme, economische ontwikkeling, innovatie en ontwikkeling platteland, inkoopbeleid, weer opschalen naar WT4 (samenwerking tussen Rijssen – Holten, Wierden, Hellendoorn en Twenterand) of naar de Regio Twente (samenwerking 14 gemeenten). Zo ontstaat er volgens de gemeenten uniformiteit en kunnen kosten worden bespaard. De Koe: ”Maar wij zien hierdoor grote logge, bureaucratische organisaties ontstaan waarbij 14 belangen van verschillende gemeenten moet worden overbrugd. We vrezen ‘Poolse landdagen’ die veel kosten maar niets opleveren. In een kleine, meer persoonlijke aanpak kunnen we mensen  bieden wat ze nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving”.. “Een gemeente die samenleeft met haar inwoners krijgt daar iets voor terug: minder zorgvraag en meer noaberschap!” aldus De Koe.

De Koe: “In Den Haag zie je dezelfde ontwikkeling. Zaken die eerst vanuit Den Haag werden geregeld gaan  middels deregulering over naar gemeenten. Jammer dat er ook meteen fors op wordt bezuinigd. Maar de intentie is om zaken weer dicht bij de burger te organiseren.”

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer