Holten in oorlogs- en vredestijd

0

HOLTEN – De nieuwe expositie bij Oudheidkamer Hoolt’n gaat over Holten in de oorlogstijd.

Nederland viert volgend jaar, in 2015, 70 jaar vrijheid. Ter ere van dit kroonjaar, heeft de Oudheidkamer Hoolt’n een expositie ingericht met als thema “Holten in oorlogs- en vredestijd”.  Deze expositie wordt op zaterdag 8 november geopend om 11.00 uur door wethouder Roland Cornelissen van de gemeente Rijssen-Holten. Ook wordt op deze dag het gemeentewapen van Holten officieel overhandigd, welke voorheen aan het bordes van het gemeentehuis van Holten bevestigd was.

Voor het tentoonstellen van de thema-expositie  “Holten in oorlogs- en vredestijd”,  is de expositieruimte gronding onder handen genomen. Marc Fraser, bestuurslid Oudheidkamer Hoolt’n: “We wilden voor deze thema-expositie iets laten zien waarbij je je kunt verplaatsen in oorlogstijd. Doordat we de expositieruimte hier en daar opnieuw hebben ingericht, ontstond een perfecte ruimte om ons idee tot leven te brengen: een onderduikerszolder. Door informatie in te winnen over hoe een onderduikerszolder eruit heeft gezien, ook in Holten, hebben we deze plek kunnen nabootsen. We zijn trots op het resultaat”.

Naast de onderduikerszolder zijn er ook veel andere items te bewonderen die bezoekers een indruk geven van Holten in oorlogs- en vredestijd. Denk hierbij aan foto’s van Holten, maar ook aan voedselbonnen, kostuums, etc. Ook is er een korte film te bekijken met hierin acties van de Canadese bevrijders en ooggetuigenverslagen van Holtenaren. Deze film is beschikbaar gesteld door het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats.
Overhandiging gemeentewapen van Holten

 Naast de opening van de nieuwe expositie,  wordt deze dag het gemeentewapen van Holten officieel overhandigd aan de oudheidkamer. Dit gemeentewapen zat voorheen bevestigd aan het bordes van  het voormalige gemeentehuis op de Smidsbelt. Omdat dit wapen voor alle Holtenaren herkenbaar is en ook zeker authentiek, heeft de gemeente Rijssen-Holten besloten om dit unieke item te overhandigen aan de oudheidkamer. Roland Cornelissen zal het gemeentewapen officieel ‘onthullen’.
U bent van harte welkom om bij de opening van de nieuwe expositie & de overhandiging van het gemeentewapen van Holten zijn. Graag tot ziens op zaterdag 8 november om 11.00 uur bij de Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.