Holten in de ban van Canadezenroute

2

HOLTEN – Enkele honderden vrijwilligers werken zich in het zweet om Holten zo goed mogelijk voor de dag te laten komen in de week waarin de bevrijding van Nederland voor de 65e keer wordt herdacht.
Op 28 april verschijnt de Canadezenroute, een fiets- of autotocht langs monumenten uit de Tweede Wereldoorlog. In de herdenkingsweek, van 30 april tot en met 5 mei, zijn er onderweg bovendien allerlei activiteiten.

Het begon allemaal, vertelt voorzitter Teun Deijk van de Stichting Viering Nationale Feestdagen, met een column van zijn hand in het lokale nieuwsblad. Hij fietste zelf een jaar of wat geleden de zwaarste route die de bevrijders van Holten in 1945 afgelegd konden hebben. ,,De beschrijving heb ik toen aan de VVV aangeboden.” Van het een kwam het ander. Her en der werden fondsen aangeschreven en toen was het ineens rond.”

Nu werken volgens hem tussen 200 en 300 mensen mee aan allerlei activiteiten onderweg. Het is ook de bedoeling dat de mensen die aan de route wonen, zowel in Holten als het buitengebied, passende versieringen aanbrengen. Voorbeelden zijn te zien op de website van de stichting.

De tocht gaat langs oorlogsmonumenten en doet natuurlijk ook de Canadese begraafplaats op de Holterberg aan. Maar ook wordt aandacht besteed aan andere plekken waar herinneringen liggen. Deijk: ,,Denk aan plaatsen waar hevig gevochten is en mensen gesneuveld of verongelukt zijn. Of waar boerderijen zijn afgebrand.”

Vriendengroepen uit de Beuseberg en Espelo – 40 man totaal – nemen het leeuwendeel van de werkzaamheden voor hun rekening, maar ook verenigingen zijn van de partij. Onderweg wordt onder meer een originele film getoond van een V2-lancering. Op de oorspronkelijke plek van het bos op de Beuseberg komt een kampement (Black Watch), met door toneelspelers ‘tot leven gewekte Canadezen’. Er marcheren ook weer ‘arbeiders’ bij het voormalige arbeiderskamp. In Espelo begeleiden schoolkinderen de deelnemers naar het Stevensmonument en het voormalige onderduikershol. Wellicht komt er nog een droppingzone op de Borkeld.

Op vrijdag 30 april wordt de Canadezenroute officieel geopend. Het hoogtepunt is op zaterdag 1 en zondag 2 mei, met tussen 12.00 en 20.00 uur allerlei activiteiten. Op woensdag 5 mei zijn die er van 14.00 tot 18.00 uur en ook rijdt Keep them Rolling dan met oude legervoertuigen, ergens op de Canadezenroute of in het dorp .

De route is een tocht van 25 kilometer die het best op de fiets, maar eventueel ook per auto kan worden afgelegd. Dat kan in de herdenkingsweek dagelijks vanaf 14.00 uur. De start van de route is in het centrum van Holten, waar de routebeschrijving vanaf 28 april voor twee euro te koop is. http://www.canadezenroute.nl
(bron stentor)

Op woensdag 31 maart om 16.00 uur krijgt de Stichting Viering Nationale Feestdagen een cheque uitgereikt van E 5000,00 van het Rabo projectfonds. Dit zal gebeuren bij het VVV kantoor, Dorpsstraat 27, in Holten.

Zij krijgen dit bedrag voor het opzetten van de z.g. Canadezen fiets- en autoroute, waarbij vriendengroepen uit de Beuseberg en Espelo het leeuwendeel van de werkzaamheden op zich nemen. Deze route zal vanaf 30 april tot en met 5 mei  te rijden zijn door de versierde straten van Holten en zijn buitengebied. Alle bewoners langs de 25 km lange route zijn aangeschreven om mee te doen met de diverse versieringen. De tocht leidt ons langs diverse oorlogsherinneringen en oorlogsmonumenten in Holten. Er zal onderweg, ondermeer, een originele film worden getoond van een V 2 lancering. Er wordt een kampement nagebouwd (Black Watch).

Er zullen weer arbeiders marcheren bij het voormalige arbeiderskamp. In Espelo zullen schoolkinderen deelnemers begeleiden naar het Stevensmonument en het onderduikershol. Er wordt nog gedacht over een droppingzone op de Borkeld. Het hoogepunt van de route zal liggen op 1 en 2 mei. Op 5 mei zal Keep them rolling te zien zijn op de route of in het dorp, kortom een versierde route door het prachtige natuurgebied van Holten, waar veel Holtenaren deel van uit maken. Kijk op http://www.canadezenroute.nl
Daarnaast zijn er nog heel veel andere aktiviteiten gedurende de periode van 30 april tot en met 5 mei.
Wij zouden het op prijs stellen indien u aanwezig zoudt willen zijn en in uw krant aandacht zoudt willen schenken aan dit evenement en het overhandigen van genoemde cheque middels een artikel met een eventuele foto.
(Teun Deijk)

2 Reacties
  1. Henk Paalman zegt

    Geweldig !!!!!:D

  2. Henk Paalman zegt

    Geweldig !!!!!:D

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.