Groep 5 van de Haarschool op bezoek bij premier Mark Rutte

HOLTEN – Op woensdag 17 juni is groep 5 op bezoek geweest bij premier Mark Rutte in Den Haag. Dit is een fantastische dag geweest waarbij de kinderen prachtige indrukken hebben opgedaan. Een dag om nooit te vergeten.

Een uniek bezoek voor de kinderen maar ook voor de premier zelf aangezien het zelden voorkomt dat een schoolklas daar op bezoek komt. Dit bezoek heeft de klas dan ook te danken aan Annemijn en haar vader, Cor Schagen, die bevriend is met de premier.

De kinderen van groep 5 hebben deze reis naar Den Haag overigens zelf bij elkaar verdiend, door lege flessen in te zamelen, klusjes te doen en vele rondjes te rennen tijdens een sponsorloop.

Op het Binnenhof werd de klas ontvangen door een beveiliger en één van de secretaresses van de premier. Vervolgens verscheen premier Mark Rutte zelf en heette iedereen welkom.

Verdeeld over twee groepen zijn de kinderen in de werkkamer van de premier in het Torentje geweest. De kinderen keken hun ogen uit en hebben hem daar enkele vragen gesteld. Premier Mark Rutte gaf telkens uitgebreid en enthousiast antwoord op al die vragen waarbij er een leuke wisselwerking ontstond tussen de kinderen en de premier.

Door zijn opgewektheid, enthousiasme en toegankelijkheid voelden de kinderen zich erg op hun gemak en stelden spontaan eigen vragen die niet op het lijstje stonden. Ook daarop reageerde de premier weer even zo spontaan terug.

Na het bezoek aan de premier in zijn werkkamer, ging de klas met hem op de foto op de trap in de grote hal. Daar stond de fotograaf al klaar.

Vervolgens namen ze afscheid van de premier. Hij moest weer verder met zijn werk. Maar de kinderen mochten onder leiding van de beveiliger en de secretaresse nog even naar de Trêveszaal waar de ministerraad wekelijks vergadert. Ook dit was een geweldige belevenis waarbij de kinderen wederom hun ogen uitkeken. Wat een zaal, prachtige schilderijen… enz…

Na het bezoek aan deze zaal, kregen de kinderen ter afsluiting een mooi tekenboekje met op de voorkant het Binnenhof.

Eenmaal buiten, gingen de kinderen met dit boekje handtekeningen vragen aan allerlei mensen die ze op het Binnenhof tegenkwamen. Zo liepen ze ook David Miliband, president van het International Rescue Comittee, tegen het lijf. De kinderen vroegen hem om een handtekening die hij enthousiast uitdeelde. Een fotograaf maakte daar een foto van. Op die manier stonden ze de volgende dag (18 juni) op de foto in de Telegraaf op pagina 16 en 17 van Buitenlands Nieuws.

Na het bezoek aan de premier en Algemene Zaken, hebben de kinderen nog in twee groepen een rondleiding gehad over het Binnenhof door de organisatie ProDemos. Ook dit was bijzonder leuk en interessant.

Bij elke groep werd één van de kinderen gebombardeerd tot minister van Financiën, compleet met geldbeurs en houten koffertje van Prinsjesdag. Zij moesten het geld, de “miljoenen” verzamelen die de kinderen uit hun groep verdienden met goede antwoorden op de vragen van de gids.

De kinderen wisten enorm veel door de lessen staatsinrichting voorafgaand aan hun bezoek aan Den Haag, waarvoor beide groepen een compliment kregen van de gids. Door die goede antwoorden, schoten de “miljoenen” de geldbeurs in.

Bij deze rondleiding hoorde ook een speurtocht over het Binnenhof. De kinderen gingen in kleine groepjes op pad om op allerlei vragen het antwoord te vinden.

Aan het einde van deze speurtocht ging elke groep met gids en hun minister van Financiën naar een ruimte waar de beurs met “miljoenen” werd leeggemaakt. Op democratische wijze moesten de kinderen met elkaar beslissen hoe ze die “miljoenen” gingen verdelen over verschillende potjes als natuur, arme landen, scholen, gezondheidszorg enz…

Zo kwam er een einde aan een ochtend vol geweldige, unieke belevenissen en indrukken op het Binnenhof in Den Haag.

Reacties zijn gesloten.