Groeiend aantal goederentreinen langs Holten

0

HOLTEN – Bewoners langs het spoortraject Deventer – Oldenzaal kunnen op http://www.twentelijn.info alles lezen over de plannen van de overheid om het goederenvervoer op de Twentelijn te verhogen naar 52-80 goederentreinen per dag/nacht. De website is een initiatief van het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA), waarin de gezamenlijke bewoners-belangenverenigingen langs de spoorlijnen zijn verenigd.

Plannen overheid spoor
Door spoorboekloos rijden in de brede Randstad en vanwege de aanleg van de Tweede Maasvlakte, wil de overheid het groeiend aantal goederentreinen deels verplaatsen naar de IJssellijn en Twentelijn. Over de Betuweroute kunnen volgens de minister en de vervoerders niet voldoende goederentreinen rijden en vervoerders willen liever de kortste en snelste route rijden. En dat is door uw dorp of stad! Andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld binnenvaart, zijn helemaal niet onderzocht.

Leefbaarheid & veiligheid voor bewoners
Deze langere en zwaarder treinen zorgen voor meer geluids- en trillingsoverlast. Volgens ProRail is er tegen trillingen niets te doen bij bestaand spoor. Maatregelen, zoals geluidsschermen en gevelisolatie, zijn niet (meer) toereikend of ongewenst. Ook zult u meerdere keren per nacht gestoord worden in uw slaap. Er rijden treinen met onbekende gevaarlijke stoffen dwars door uw dorp of stad. Hulpdiensten zijn onvoldoende uitgerust voor een ramp. U moet langer wachten voor het spoor en dat geldt ook voor de ambulance en de brandweer! En wat te denken van de waardedaling van uw woning? Het RONA berekende een waardedaling van 625 miljoen euro langs de IJssellijn en Twentelijn. Op 4 oktober zal het bestuur van Regio Twente een bijeenkomst voor bewoners organiseren om uitleg te geven over de plannen en het standpunt van de Regio.

RONA
Op 6 oktober kan het politieke besluit al vallen. In Overijssel langs de Twentelijn is nog niet iedereen wakker! Gelooft u het niet of denkt u dat Den Haag toch doet wat ze zelf wil? Laat van u horen en meldt u bij het RONA. Zij kan u helpen om uw stem te laten horen. De bewoners-belangenverenigingen langs de IJssellijn, Twentelijn en Twentekanaallijn hebben de krachten gebundeld en werken samen in het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) om de leefbaarheid en veiligheid voor mensen nabij deze spoorlijnen te verbeteren cq te waarborgen. Hiervoor is er op alle mogelijke manieren gewerkt aan het onder de aandacht brengen van de problemen. Op 8 september is er met de woordvoerders van Verkeer van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek geweest over de situatie in Oost Nederland en ook het RONA was hierbij aanwezig. De problemen door de mogelijke toename van de goederentreinen is door deze Kamerleden erkend en we hopen, dat ze in willen zetten op een breder onderzoek naar goede oplossingen.

Op de website http://www.twentelijn.info kunt u het laatste nieuws lezen over de ontwikkelingen en de besluitvorming in Den Haag. U kunt zich via de website aanmelden voor een nieuwsbrief, maar u kunt zich ook melden om mee te werken of om donateur te worden. U kunt zich ook telefonisch melden bij het secretariaat van het RONA via 026 4950269.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.