“Gezondheid”

Gezondheid… wat is dat?

De mooiste definitie die ik ooit las: “Het geestelijk, lichamelijk en emotioneel welbevinden”. (Dus niet: de afwezigheid van ziekte!)

Binnenkort mag ik mijn trouwste, oude schoolvriendin (weer) behandelen. Bijna een jaar na de diagnose van een ernstige ziekte mag ze weer bij mij komen. Een goed teken en toch vind ik het best spannend…. kan haar immuunsysteem mijn behandeling aan? Als ik mij bedenk wat zij het afgelopen jaar heeft doorstaan zal dat wel loslopen. Wat kan een mens veel aan en wat hangt ons leven aan een zijden draadje. Toch blijft voorzichtigheid geboden en zal ik haar met zijden (lees: latexvrije) handschoentjes behandelen.

Het belang van de mond, als toegangspoort tot de rest van ons lichaam, wordt vaak onderschat. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel heeft onze mond hele belangrijke functies…………., begin van het immuunsysteem en de spijsvertering, adem halen, eten, drinken, proeven, kauwen, spugen, praten, lachen, zingen, blazen, geeuwen, schreeuwen, huilen, zoenen, sexualiteit, verteren enz.

Minder leuke kanten zijn… bloed bij poetsen, pijn, mondgeur, droge mond, verkleuring, gevoelige tanden, terugtrekkend tandvlees, scheefstand, emotionele lading als gevolg van tandartsangst, kindermishandeling of sexueel misbruik.

De pedicure, schoonheidsspecialiste en kapper kan aan voeten, huid en haar zien hoe het met je gaat. Voor mij geldt hetzelfde in de mond.

Ook daarom vind ik het zo spannend om bij mijn ouwe, trouwe vriendin binnenkort een kijkje te nemen. Ze doet het fantastisch en voelt zich best goed. Zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel. Dat zou betekenen dat ze gezond is ! YES …. wat heb ik daar nog aan toe te voegen?

Met mijn nieuwe paspoort kan ik weer 10 jaar verder. Ik ga er voor en dan nog drie paspoorten daarna?? Niemand krijgt garantie op het leven. “Carpe diem” (pluk de dag) als t effe kan.

2 Reacties
  1. Anton Bulsink zegt

    Mooi geschreven Annet

  2. Willem ten Zijthoff zegt

    Top Annet bijzonder voor jullie allebei

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer