Film over Arbeidskamp Holten te zien bij Oudheidkamer

0

HOLTEN – Begin 1942 startten de Duitsers aan de Helhuizerweg in Holten met de bouw van een Arbeidskamp, één van de velen in Nederland. Van de Duitsers kreeg het kamp de naam “President Steyn”.

Leden van werkgroep film van de Oudheidkamer Hoolt’n hebben in 2013 filmopnamen gemaakt op het terrein van het voormalige Arbeidskamp, inclusief  een interview met Cees Wijnnobel. Hij was  tot september 1944 gelegerd in het Arbeidskamp.  Op maandag 20 januari a.s. wordt om 14.00 en 19.30 uur de film vertoond over dit voormalige Arbeidskamp bij de Oudheidkamer Hoolt’n.

Begin 1943 meldde de eerste lichting Nederlandse arbeidsplichtigen en vrijwilligers zich bij de poort van het kamp. De Arbeidsdienst was een semimilitaire instelling: men werd ingezet bij de land- en bosbouw, maar er werd ook veel gedaan aan sport en exercitie (met schop). Tot ‘Dolle Dinsdag’ in september 1944 was het kamp in gebruik als Arbeidskamp, daarna werd het betrokken door de Duitsers. In maart 1945 bliezen de Duitsers de gebouwen op, zodat deze geen onderdak konden bieden aan onze bevrijders.

De leden van de werkgroep film van de Oudheidkamer Hoolt’n, Johan Hofman en Jan Wansink, hebben in 2013 filmopnamen gemaakt op het terrein van het voormalige Arbeidskamp. Tegelijkertijd interviewden zij de heer Cees Wijnnobel. Hij was tot september 1944 in het kamp gelegerd en kan nog uitgebreid vertellen over zijn periode bij de Arbeidsdienst.

De film is door de werkgroepleden vakkundig gemonteerd en zij willen het resultaat graag laten zien aan belangstellenden. Op maandag 20 januari a.s. wordt de film twee keer vertoond, namelijk om 14.00 en 19.30 uur. De film wordt vertoond in de raadzaal van het oude gemeentehuis aan de Dorpsstraat 25-27 in Holten (pand Oudheidkamer Hoolt’n). Uiteraard is er na afloop gelegenheid de thema-exposities ‘125 jaar spoorlijn’ en ‘75 jaar transportbedrijf Müller ‘ te bezichtigen.

Wilt u de film graag komen bekijken? Meld u zich dan eerst aan door te bellen met Janna Bronsvoort (0548 – 36 35 61) of mail naar [email protected]  Er is een beperkt aantal zitplaatsen, dus wees er snel bij! De entree is gratis.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer