Filiz Eser voor behoud zwembaden

Gemeente – “Toen ik de eerste berichtgeving over de eventuele sluiting van de beide zwembaden de Koerbeld in Rijssen en Twenhaarsveld in Holten las zakte de grond bijna letterlijk onder mijn voeten weg. Ik raakte er door geëmotioneerd en tegelijkertijd kwam er een vastberadenheid in mij naar boven. Zwembaden dicht? Dat nooit”, aldus een zelfverzekerde Filiz Eser( 36). Een jonge hardwerkende vrouw, woonachtig met haar man twee kinderen in het knusse stadshart van Rijssen.

De in Rijssen geboren en getogen Filiz  is geen onbekende in de Rijssense gemeenschap en ook veel inwoners uit Holten kennen haar als horecamedewerkster bij o.a. Tiny’s/Cafe de Snor en het bekende Parkgebouw in Rijssen.

Direct na de eerste publicaties over een mogelijke sluiting richtte Filiz een actie comité “Behoud beide zwembaden” op. Ze hoefde daar niet veel voor te doen. In een paar dagen tijd wist ze tientallen inwoners van Holten en Rijssen aan zich te binden. Met die groep rukt de Rijssense op richting het Stadhuis. Filiz: “Het is gewoon ondenkbaar dat de politiek überhaupt wenst na te denken over een mogelijke sluiting van de Koerbelt en Twenhaarsveld in respectievelijk Rijssen en Holten”.

Het is even stil en dan vervolgt ze haar verhaal bij het wegpinken van een traantje: “Ik heb twee dochtertjes van 8 en  10 jaar. Beiden moeten ze leren leven met een zeldzame spierziekte, een extreme vorm van hypermobiliteit. Om de instabiele gewrichten en slappe gewrichtsbanden beter onder controle te kunnen houden en te versterken moeten de dochtertjes Ella en Lara een intensief trainingsprogramma volgen waarbij het extra zwemmen een onderdeel is”.  

Haar initiatief tot actie voor het behoud van de beide zwembaden is nog eens extra ondersteunt door de bekende Rijssense Fysiotherapeut Henk Jansen.  Jansen, geen onbekende op zijn vakgebied in Rijssen en wijde omgeving is duidelijk en helder naar Filiz: “Nederland bestaat voor 16% uit water. Een land geregeerd door een Koning die Watermanagement als zijn hoofdtaak toe eigende. In zo’n land is water naast een zegen ook een bedreiging. Een bedreiging voor diegene onder ons die niet kunnen zwemmen. Wanneer we als overheid overwegen om op de fiets de helm te gaan verplichten, dan is het toch vreemd dat we kinderen niet meer verplicht leren zwemmen”.  Jansen is ook huurder van het zwembad om zijn therapeutische behandelingen uit te kunnen voeren bij mensen met o.a. rug- nek en andere klachten.

Filiz vervolgt: “Wat te denken van de sociale- en maatschappelijke functie die beide baden vervullen. Van junior (Baby zwemmen) tot senior (Ouderen zwemmen), alles komt bij elkaar op die ene belangrijke plek die voor het welzijn van de mens en de kwaliteit van het leven onontbeerlijk is”. Maar ze komt ook op voor andere groeperingen in de samenleving: “Mensen met een lichamelijke beperking kunnen iedere maandagavond een aangepast programma volgen. En wat te denken van mensen die even niet op vakantie kunnen omdat de portemonnee het niet toelaat. Ook die categorie is aangewezen op ons eigen zwembad”. Als ze even pauze neemt en zichzelf herpakt komt Filiz nog met een sterk argument. “Het zwembad is in de zomerdag een ontmoetingsplek voor veel jongeren. In groepjes ligt men op de weides, chillen, in de zwemmen, kletsen en praten over school, vrienden en dingen die hen bezig houden. Met het verdwijnen van een zwembad zal de overlast van “hangjongeren” onherroepelijk weer toenemen. Je ontneemt de jeugd een stuk van hun leven, waar we uiteindelijk met zijn allen zo hard voor hebben gevochten “Vrijheid, saamhorigheid en verbondenheid”. Dat om zeep helpen is snel genoeg gerealiseerd door de politiek. Maar ze kunnen ook eerst nog eens goed na gaan denken voor ze dit verworven goed in de boeken van Gemeentelijke Financiën onder de paragraaf bezuinigingen gaan plaatsen. Het idee alleen al en dan heb ik het nog niet eens over de onzekerheid voor de werkgelegenheid van het zwembadpersoneel en het verloren laten gaan van de waterpolo en andere zwembad gerelateerde verenigingen” zo eindigt Filiz haar betoog.

We moeten niet in een negatieve spiraal van bezuinigingen denken, maar juist kansen, aangrijpen,  creëren en verwezenlijken.  Laat de politiek geld reserveren om onze baden aantrekkelijk en lucratief te maken. Daarmee versterken we ook nog eens het toeristische karakter van onze gemeente Rijssen-Holten. Ik denk daarbij aan leuke glijbanen, zithoekjes en permanente openingstijden van de horeca”, aldus Filiz.  

Binnen de politiek heeft Filiz in de plaatselijke afdeling van de VVD onder leiding van Lijsttrekker Frans Noordam een medestander gevonden. De VVD is fel tegenstander van sluiting van het zwembad zowel in Rijssen als Holten.

De zelfverzekerde- en vastberaden actieleider Filiz Eser roert naast haar perfecte ABN tongval ook haar mondje in het dialect nog eens goed: “Zie mut van het zwembad of bliem’m”.  En daarmee bewijst deze jonge inspirerende vrouw nog eens temeer dat zij met beide benen in de Holtense- en Rijssense gemeenschap staat.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer