Vletgaarsmaten 3 in de ijskast gezet

HOLTEN – In de afgelopen zes jaar is gemiddeld 1,3 hectare bedrijfsgrond per jaar uitgegeven. De vraag naar bedrijfsgrond loopt terug. Rijssen-Holten hanteert prijzen per vierkante meter tussen de 105 en 120 euro.

De aanleg van bedrijventerrein Vletgaarsmaten 3 is door het college van B en W ‘voorlopig in de ijskast gezet’. Als Vletgaarsmaten 3 namelijk wordt aangelegd, dan zou de gemeente Rijssen-Holten te veel bedrijfsgrond in de aanbieding hebben. Zonder Vletgaarsmaten 3 zijn vraag en aanbod van grond voor nieuwe bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen ‘nagenoeg in evenwicht’ in de jaren tot 2020.

Dat staat in de ‘Bedrijventerreinvisie 2010 gemeente Rijssen-Holten’ die het college van burgemeester en wethouders recentelijk heeft vastgesteld.

Het totale aanbod aan bedrijventerreinen tot 2020 is ongeveer 91 hectare. Daarvan is 22,8 hectare direct beschikbaar. De overige 68,2 hectare bestaat uit ‘zachte en harde plannen’ (12 hectare ‘hard’ en 65,2 hectare ‘zacht’). Als Vletgaarsmaten 3 zou worden ontwikkeld, ‘dreigt een aanzienlijk overschot aan bedrijventerrein’, zo staat in de visie.

De afgelopen zes jaar is in totaal 7,8 hectare grond uitgegeven aan bedrijven die zich nieuw vestigden dan wel uitbreidden. Gemiddeld is dus de laatste zes jaar 1,3 hectare per jaar uitgegeven. Vorig jaar is slechts 0,3 hectare uitgegeven. De vraag naar bedrijventerreinen lijkt terug te lopen. Dat blijkt ook als gekeken wordt naar de afgelopen tien jaar. Gerekend over die tien jaar is de gemiddelde uitgifte per jaar 4,3 hectare.

B en W willen voortgaan op de weg die in 2005 werd ingeslagen. Toen werd besloten te werken aan ‘verbetering van duurzame kwaliteiten’ van bedrijventerreinen. Daarmee wordt bedoeld dat ook oudere bedrijventerreinen aantrekkelijk moeten blijven voor ondernemers.

Landelijk is er een trend dat steeds nieuwe bedrijventerreinen worden ontwikkeld, terwijl er nog voldoende plek is op de bestaande. Dat komt doordat op oude bedrijventerreinen leegstand komt, waardoor verloedering optreedt. Bedrijven willen zich daar dan niet vestigen en kiezen voor een nieuw terrein waar alles ‘spic en span’ is.

De grondprijzen voor bedrijventerreinen in de gemeente Rijssen-Holten liggen tussen de 105 en 120 euro per vierkante meter, exclusief btw. In Wierden variëren de prijzen van 40 tot 90 euro per vierkante meter, in Hof van Twente van 90 tot 130 euro.

Voor het XL Businesspark bij Almelo, dat in regionaal verband is ontwikkeld en waar plek is voor de grotere, zwaardere bedrijven, liggen de prijzen tussen de 100 en 130 euro per vierkante meter. De gemeente Almelo hanteert prijzen tussen de 95 en 135 euro per vierkante meter. 
(bron tubantia)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.