Verkeersveiligheidactie

0

HOLTEN/RIJSSEN – Binnenkort wordt er een grote verkeersveiligheidactie van de Gemeente Rijssen gehouden.

500 leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs uit Rijssen-Holten doen mee aan de Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school.

De Verkeersmarkt wordt dagelijks gehouden op:
Maandag 17 en dinsdag 18 september a.s.  van 9.30 uur tot 15.30 uur.

Plaats:Partycentrum Mölke, Molendijk 107, 7466 PD Rijssen

Op maandag 17 september om 9.15 uur zal wethouder Lichtenberg de verkeersmarkt officieel openen.

Een groepje jongeren fietst naar school. Ze moeten een spoorwegovergang passeren, maar de bomen gaan net dicht. Eén waaghals denkt er nog wel voorlangs te kunnen. Helaas, een trein komt met 140 km per uur langs razen en sleurt de jongen, voor de ogen van zijn vriendjes, 600 meter mee voordat hij tot stilstand komt. De jongen heeft het niet meer na kunnen vertellen.

Hard, zult u denken, maar helaas is dit de realiteit. Jongeren schatten situaties veelal verkeerd in en spelen hierdoor met hun leven. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij van en naar school, de sportclub, vriendjes etc. afleggen, krijgen zij te maken met spoorwegovergangen en andere risicosituaties in het verkeer. Hoog tijd om deze doelgroep bewust te maken van de risico’s.

Wie schrikt het hardst!
Het thema van de “Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school”, wordt o.a. gebruikt in de interactieve les door NS reizigers luisteris.                                                                                                                     

Tijdens deze 30 minuten durende les worden de leerlingen overtuigd van het gevaar van waaghalsgedrag bij een spoorwegovergang. Jongeren die nog net voor de trein langs glippen, sabotage plegen aan overwegen of voorwerpen op het spoor leggen zorgen naast levensgevaarlijke situaties, ook voor treinvertragingen. Inmiddels wordt 10 procent van het aantal vertragingen veroorzaakt door derden: aanrijdingen, spoorlopers, zelfdoding en vandalisme.

Alcoholvoorlichting in de Verkeersmarkt
In de Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school, is voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer ingebouwd. De brugklassers van 12 jaar en ouder wordt op een ludieke wijze bewust gemaakt wat alcohol met je doet. Ze ervaren het ook. Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de zogenaamde tunnelblik. Met een helm op wordt de praktijk  nagebootst en het resultaat zal ze bewust maken van deze grote handicap op step of lopend door het circuit.

De dode hoekgevaren .Niets heeft zo’n impact op een school als leerlingen door een  vrachtauto overreden worden. Zo dicht bij huis, wat zo te voorkomen was geweest.

De reactietester begeleid door het Kromstafteam. Wat is de remweg bij een noodstop van een auto die 30 kilometer rijdt in een wijk.  Visualiseren en begrijpelijk maken.

Tunnelblik
Alcoholvoorlichting. Tunnelblik: De deelnemers zullen het effect van alcohol op het zichtveld ervaren. Daarnaast komen de risico’s van overmatig en te vroeg alcoholgebruik aan de orde.

Keuzes maken
Een bloedserieuze film over jongeren bij het uitgaan. Welke keuzes maak je en hoe sterk sta jij eigenlijk in je schoenen?

De leerlingen worden in een discussie betrokken over de grensverleggende moraal bij drankgebruik.

Reactietester. Hoe snel reageert de deelnemer in seconden en intensiteit

Rolstoelbaan.
Deelnemers ervaren hoe het is om in een rolstoelbaan het verkeer deel te nemen. Simpel? “Dat dacht je!” wordt de jongelui voorgehouden.

Blindenbaan.
Deelnemers ervaren hoe het is om in het verkeer je weg te vinden als

Slechtziende of blinde. Ze worden begeleid door vrijwilligers van de Nederlandse Bond van Slechtzienden. Voorlichting krijgen van een blinde persoon blijkt indrukwekkend.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer