voor Holten, door Holten

Veldtoertocht Holten met uitdagend parcours

0

HOLTEN – Wielervereniging Holten opent het nieuwe jaar zoals gebruikelijk met de organisatie van de Beemd- en Bergtoer.

Op zondag 5 januari 2014 staat deze landelijk goed aangeschreven heuvelachtige veldtoertocht wederom op de kalender van de Nederlandse Toer Fiets Unie.

Deze veldtoertocht, waaraan ook fietsers kunnen deelnemen die geen lid zijn van een toerclub, kent afstanden van 30, 40 en 50 kilometer. Het evenement heeft onder de Holtense bevolking veel draagvlak en betrokkenheid. Zo wordt de tocht deze keer mogelijk gemaakt dankzij de welwillende medewerking van maar liefst 32 landeigenaren waaronder Staatsbosbeheer, Landgoed de Noetselenberg en Natuurmonumenten.

De route gaat bijvoorbeeld door Nature 2000 gebieden die normaliter zijn afgesloten voor fietsers en heeft ten opzichte van vorige jaren grote wijzigingen ondergaan. Het afwisselende, vaak heuvelachtige parcours, voert de deelnemers langs fraaie uitzichten, over boerenerven en door prachtige natuur. Alle afstanden worden uiteraard geconfronteerd met de mooie beklimmingen, afdalingen en prachtige natuurschoon van de Holterberg. De 40- en 50 kilometer routes voeren echter eerst over de Zuurberg, Beuseberg en de Borkeld. In de Beuseberg gaat de route al vele jaren zelfs dwars door de koeienstal van boer Tonny Schutte. Uiteraard klinkt er dan regelmatig geloei uit de schuur en dan lang niet altijd van de koeien! Even verderop wordt op het motorcrosscircuit het technische kunnen van de deelnemers getest. Na de passage van de spoorlijn voegen de 40- en 50 kilometer rijders zich bij de fietsers van de 30 kilometer om gezamenlijk de Holterberg te overwinnen. Onderweg worden de deelnemers voorzien van muzikale doping want bij een moeilijke passage worden de fietsers door het opzwepende ritme van de drumband van de Holtense Muziek Vereniging HMV tot bovennatuurlijke prestaties verleid. Bij deze uitdagende passage is er voor de beginnende mountainbiker en minder getalenteerde fietser ook mogelijk om voor een gemakkelijker route te kiezen welke door middel van bebording wordt aangegeven. Halverwege de tocht passeert men een verzorgingspost waar alle deelnemers worden getrakteerd op warme bouillon of warme citroenthee en een krentenbol. Nieuw is ook, dat er een toilet aanwezig is bij deze rustlocatie aan de rand van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Wie eigenlijk de langste route wilde fietsen maar bij de verzorgingspost de benen wat al te erg gaat voelen, kan hierna ook de korte route vervolgen hetgeen resulteert in een totaalafstand van ongeveer 40 kilometer. Na deze verzorgingspost gaat het weer verder door de Holterberg en moet men naar één van de hoogste delen van dit Nationale Park klimmen. Na een snelle afdaling over een bospad en een vlak stukje door het Neerdorp moet men weer flink terugschakelen voor de laatste beklimmingen op de Holterberg. Met name in deze laatste kilometers is er flink gesleuteld aan de route en wachten de deelnemers enkele nieuwe uitdagende beklimmingen.  
Alle routes kunnen in eigen tempo worden afgelegd en zijn met pijlen en linten uitgezet. Onderweg zullen er bij spectaculaire locaties door meerdere fotografen foto’s worden gemaakt. Bij de verzorgingspost is fietsenhersteller Bloemendal Fietsplus met een servicewagen aanwezig om eventuele pechgevallen weer op weg te helpen. Er worden zo’n 60 vrijwilligers, meest lid van de Wielervereniging Holten, ingeschakeld om het evenement vlekkeloos te laten verlopen. Het voormalige OAD-parkeerterrein is wederom beschikbaar om de auto’s van de vele fietsers die uit alle delen van het land naar Holten komen te herbergen. Start- en eindpunt van de Beemd- en Bergtoer is zoals gebruikelijk sporthal ’t Mossink aan de Keizersweg in Holten. Deelnemers kunnen vertrekken tussen 9.00 uur en 10.30 uur. Het dragen van een deugdelijke valhelm is verplicht.
De deelnamekosten voor alle afstanden bedragen 5 euro. Fietsers die in het bezit zijn van een NTFU – Toer Fiets Kaart krijgen op de bovengenoemde bedragen 1 euro korting. Jeugdige fietsers tot en met 15 jaar mogen gratis deelnemen. Fietsers met een barcode van de NTFU kunnen gebruik maken van de snelle inschrijfmethode “Scan & Go”.

Voor extra informatie kan men contact opnemen met Jan Scheperman (06 – 47396159) of kijken op Wielervereniging Holten’s facebook-pagina  www.facebook.com/WVHolten of website www.wvholten.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.