voor Holten, door Holten

Muzikale avond met Jan Vayne en Martin Mans

0

Holten – Op vrijdag 29 juni a.s. geven de beroemde pianovirtuoos Jan Vayne en de bekende organist  Martin Mans een zomerconcert in de Hervormde Kerk, Boschkampsstraat, in Holten. Zij brengen een nieuw programma met werken van hun langverwachte, EERSTE CD ten gehore met muziek voor twee instrumenten en improvisaties op hun eigen instrument. Enkele programmatitels zijn: Mars uit Aïda van Verdi, The Battle Hymn van Wilhousky, Air en Badinerie van Bach, thema’s van Bach en Mozart en improvisaties over geestelijke en klassiek/populaire liederen. Martin Mans speelt enkele geliefde orgelimprovisaties op het kerkorgel over volks- en vaderlandse liederen en Jan Vayne improviseert ter plaatse op verzoeken uit het publiek. De titel van het nieuwe album luidt: ‘Twee klaviervirtuozen in concert’ en bevat een dwarsdoorsnede van het werk dat zij op hun duoconcerten ten gehore brengen. Het concert begint om 20.00 uur.
Reserveren kan op drie manieren, via www.martinmans.nl , per e-mail: [email protected] e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken   of telefonisch op de reserveerlijn: 06-52281279.

Ook bij het VVV in Holten kan worden gereserveerd. Op de concertavond zijn ook kaarten aan de kerkdeur te koop, zolang de voorraad strekt. De toegang bedraagt € 15,= en voor kinderen t/m 11 jaar € 7,50. Wie reserveert krijgt € 2,50 korting.

Eerste CD voor Jan Vayne & Martin MansGroot nieuws is dat Vayne en Mans onlangs hun eerste gezamenlijke CD hebben uitgebracht met de titel: ‘Twee klaviervirtuozen in concert’. Herhaaldelijke verzoeken uit het publiek hebben mede bijgedragen de succesvolle concerten op schijf vast te leggen. Het kersverse album bevat drie vormen. Het samenspel tussen orgel en piano, het solowerk op eigen instrument en tenslotte het vierhandige werk. Vayne speelt veelgevraagde concertverzoeken met op elkaar aansluitende thema’s en Mans improviseert onder andere over geestelijke liederen, volksliedjes en populaire klassiekers van Mozart. De opname is gemaakt in de Martinikerk in Bolsward met haar wereldberoemde Hinsz-orgel.
Levensloop Vanye en MansJan Vayne (1966) is woonachtig in Zwolle en speelt vanaf 5-jarige leeftijd piano. Hij heeft een opleiding piano en kerkorgel gevolgd aan het Zwolse conservatorium. Dikwijls tegen de zin van zijn leraren in, heeft hij een eigen improvisatiestijl ontwikkeld waarin hij klassieke en moderne muziek combineert. Dit is een grote overeenkomst tussen hem en de organist Martin Mans (1965) die tevens aan zijn muziek een eigen gezicht heeft gegeven.  Deze gelijkgestemdheid is een aanleiding tot het geven van gezamenlijke concerten. De kerk in Holten is onder andere vanwege haar fraaie kerkorgel een uitstekende ambiance is voor dit evenement.
Jan Vayne gaat in de muziek zijn eigen weg en is wars van muzikale dogma’s. ‘Niets hoeft, alles mag’ is van kinds af zijn motto. Dit vormde zijn spontane creativiteit. Op 10-jarige leeftijd begeleidt hij de kerkdiensten in de gereformeerde kerk waar hij zich uitleeft op het kerkorgel.  Ook Martin Mans werd  op jeugdige leeftijd kerkorganist in Melissant en begeleidde de diensten. Een functie die hij tot op de dag van vandaag in de Breepleinkerk in Rotterdam vervult.
Doordat Jan in contact kwam met Emi Music heeft hij de gelegenheid gekregen zijn improvisaties op te nemen. Zijn eerste album ‘Colours of my mind’ is een overweldigend succes. Zowel zijn eerste als zijn tweede album zijn platina geworden. De geschiedenis van Mans vermeldt soortgelijke hoogtepunten. Zijn eerste improvisatie CD werd met ‘goud’ bekroond en enkele jaren geleden verkreeg hij een platina plaat voor 50.000 verkochte exemplaren ‘Christmas Carols’ in samenwerking met het Holland Boys Choir uit Elburg.

De muzikale aanpak van Jan Vayne laat als het ware een cirkelvormige ontwikkeling zien. Hij keert telkens terug naar de basis. Van pianospel ontwikkelt hij naar een brede, orkestrale uitvoering om later weer terug te keren naar de basis met één instrument, improviserend op klassieke muziek. Deze ontwikkeling herhaalt zich in zijn latere carrière.

Op het concert in Holten is de nieuwe CD verkrijgbaar. 

WAARDEER JE DIT ARTIKEL?

Deel dit artikel dan met je vrienden!
Wanneer je actief deelt zul je dit bericht minder vaak zien!
close-link