Check op vet en olie afscheiding

0

HOLTEN – Ongeveer 140 bedrijven in onze gemeente krijgen een vragenformulier in de bus, waarop ze moeten aangeven hoe het is gesteld met hun olie- en vetafscheiders.

De gemeente controleert deze voorzieningen, die moeten verhinderen dat vet en olie in het riool terechtkomt, wel vaker. De reden voor deze actie is een toename van klachten van burgers over stank en rioolverstopping. Cafetaria’s, restaurants, garage- en transportbedrijven, maar ook slagerijen en supermarkten krijgen een formulier.

"Bedrijven waar wordt gewerkt met bepaalde hoeveelheden olie of vet dienen een scheidingsinstallatie te hebben, die voorkomt dat vet met het spoelwater in het riool komt", zegt gemeenteambtenaar Bastiaan Goosen. "Maar de installatie werkt niet altijd optimaal of wordt niet tijdig geleegd en daardoor kan stank ontstaan die via de putten in de straat naar buiten komt. De laatste tijd komen klachten bij ons binnen dat er stank uit putten opstijgt. Met deze actie willen we daar wat aan doen."

Uit controles is gebleken dat veel ondernemers niet weten hoe een afscheider moet worden onderhouden, hoe het afval moet worden afgevoerd en welke gegevens moeten worden bewaard. Op het formulier dienen gegevens over de afscheider en het onderhoud te worden ingevuld. Bedrijven die de informatie niet opsturen, krijgen na de zomervakantie bezoek van een ambtenaar van de afdeling Milieu.

Na de zomer worden ook grote stookinstallaties gecontroleerd. Gebleken is dat bij veel bedrijven te weinig kennis aanwezig is om de installatie goed te onderhouden.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.