Forse regenbuien en prachtige, zonnige dagen zorgden de afgelopen maand voor afwisselend herfstweer. Het vocht en de warmte waren de ideale omstandigheden voor een grote en gevarieerde zwammenpopulatie.
Op ons erf stond een reusachtige eekhoorntjesbrood van ca. 30 cm hoog, 25 cm doorsnede en 2,5 kilo zwaar. Als echte heks (van de Heksenweg) heb ik daar heerlijke soep van gekookt. Omdat de gezinsleden er niet op vertrouwden dat zo’n grote paddenstoel een eetbare kon zijn, mocht ik zelf de eerste hap nemen en ………………. We leven nog!
Overigens … alle paddenstoelen zijn eetbaar alleen van sommige ga je dood..
Wist u dat eekhoorntjesbrood, “de koning onder de paddenstoelen”, bomvol zit met vitaminen A, B en C, eiwitten, vezels, koper, zink en ijzer ? Gezond eten uit het bos dus.
Hadden we dat vroeger maar geweten. Dan waren ze gedroogd mee gegaan op de VOC schepen en waren er vast minder mensen aan scheurbuik overleden.
Scheurbuik uitte zich onder andere in bloedend tandvlees en bleek vooral het gevolg te zijn van een tekort aan vitamine c.
Hoezo hebben voeding en mondgezondheid een relatie? Daar is een leuk boek over geschreven “Eet je mond gezond”.
Ik hoop niet dat de Holterberg volgend jaar leeggeroofd wordt door “macrobiotische” medelanders, zoals dat wel het geval is bij de dagcamping als de tamme kastanjes vallen, maar toch is eten uit het bos heel gezond. Niet over elke paddenstoel of bes heeft een vosje geplast.
In de jaren 70 stonden we ons, mannetje aan mannetje, een hernia te plukken als de bosbessen rijp waren. Tegenwoordig hebben we daar geen tijd meer voor en kopen we voor 8 euro een emmertje industrieel gekweekte blauwe bessen bij de supermarkt.
Tja tijden veranderen…….
Annet Boode, mondhygiënist www.mond-consult.nl
M: 06-21912970
Herkennen en en eten zijn twee verschillende dingen.Je moet er wel heel zeker van zijn dat je met een eetbare paddenstoel te maken hebt. Een vergissing is namelijk heel snel gemaakt. Dat hebben dit jaar zeker 12 personen ondervonden (zie UMC Utrecht vergiftencentrum). Ook onder de Boleten, waar het Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet toe horen, komen giftige soorten voor. En als je denkt een Champignon gevonden hebt, kan het zomaar een Groene knolamaniet zijn. Deze laatste is niet alleen giftig, maar ook dodelijk. Hij wordt dan ook niet voor niets de “hoed des doods” genoemd. En ken je de Parasolzwam, vast wel want je ziet ze overal staan. Maar ook daar zijn ondersoorten die je na eten ervan een minder fijne avond bezorgen. Daarnaast liggen niet alleen toxinen op de loer. Met name oudere exemplaren kunnen ook aangetast zijn door wormen. Die wil je liever ook niet op je bord hebben.
Charlotte van Lemel eens, pluk alleen als je er 100 procent zeker van bent, en zelfs dan laat het checken door een professional.
Herkennen en en eten zijn twee verschillende dingen.Je moet er wel heel zeker van zijn dat je met een eetbare paddenstoel te maken hebt. Een vergissing is namelijk heel snel gemaakt. Dat hebben dit jaar zeker 12 personen ondervonden (zie UMC Utrecht vergiftencentrum). Ook onder de Boleten, waar het Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet toe horen, komen giftige soorten voor. En als je denkt een Champignon gevonden hebt, kan het zomaar een Groene knolamaniet zijn. Deze laatste is niet alleen giftig, maar ook dodelijk. Hij wordt dan ook niet voor niets de “hoed des doods” genoemd. En ken je de Parasolzwam, vast wel want je ziet ze overal staan. Maar ook daar zijn ondersoorten die je na eten ervan een minder fijne avond bezorgen. Daarnaast liggen niet alleen toxinen op de loer. Met name oudere exemplaren kunnen ook aangetast zijn door wormen. Die wil je liever ook niet op je bord hebben.
Zwammen over zwammen is goed, dat doe ik ook, want zwammen zijn leuk. En dit jaar is een geweldig zwam jaar. Maar het is beter om ze in de winkel te kopen.
Charlotte van Lemel eens, pluk alleen als je er 100 procent zeker van bent, en zelfs dan laat het checken door een professional.
Herkennen en en eten zijn twee verschillende dingen.Je moet er wel heel zeker van zijn dat je met een eetbare paddenstoel te maken hebt. Een vergissing is namelijk heel snel gemaakt. Dat hebben dit jaar zeker 12 personen ondervonden (zie UMC Utrecht vergiftencentrum). Ook onder de Boleten, waar het Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet toe horen, komen giftige soorten voor. En als je denkt een Champignon gevonden hebt, kan het zomaar een Groene knolamaniet zijn. Deze laatste is niet alleen giftig, maar ook dodelijk. Hij wordt dan ook niet voor niets de “hoed des doods” genoemd. En ken je de Parasolzwam, vast wel want je ziet ze overal staan. Maar ook daar zijn ondersoorten die je na eten ervan een minder fijne avond bezorgen. Daarnaast liggen niet alleen toxinen op de loer. Met name oudere exemplaren kunnen ook aangetast zijn door wormen. Die wil je liever ook niet op je bord hebben.
Zwammen over zwammen is goed, dat doe ik ook, want zwammen zijn leuk. En dit jaar is een geweldig zwam jaar. Maar het is beter om ze in de winkel te kopen.
Charlotte van Lemel eens, pluk alleen als je er 100 procent zeker van bent, en zelfs dan laat het checken door een professional.
Er zijn nog genoeg mensen die de berg opgaan voor ons heerlijk bosgoed wees daar maar niet bang voor
Er zijn nog genoeg mensen die de berg opgaan voor ons heerlijk bosgoed wees daar maar niet bang voor
Er zijn nog genoeg mensen die de berg opgaan voor ons heerlijk bosgoed wees daar maar niet bang voor