• Evenementen
  • Webcam
  • Evenementen
  • Webcam

Zwammen over zwammen

Forse regenbuien en prachtige, zonnige dagen zorgden de afgelopen maand voor afwisselend herfstweer. Het vocht en de warmte waren de ideale omstandigheden voor een grote en gevarieerde zwammenpopulatie.

Op ons erf stond een reusachtige eekhoorntjesbrood van ca. 30 cm hoog, 25 cm doorsnede en 2,5 kilo zwaar. Als echte heks (van de Heksenweg) heb ik daar heerlijke soep van gekookt. Omdat de gezinsleden er niet op vertrouwden dat zo’n grote paddenstoel een eetbare kon zijn, mocht ik zelf de eerste hap nemen en ………………. We leven nog!

Overigens … alle paddenstoelen zijn eetbaar alleen van sommige ga je dood..

Wist u dat eekhoorntjesbrood, “de koning onder de paddenstoelen”, bomvol zit met vitaminen A, B en C, eiwitten, vezels, koper, zink en ijzer ? Gezond eten uit het bos dus.

Hadden we dat vroeger maar geweten. Dan waren ze gedroogd mee gegaan op de VOC schepen en waren er vast minder mensen aan scheurbuik overleden.

Scheurbuik uitte zich onder andere in bloedend tandvlees en bleek vooral het gevolg te zijn van een tekort aan vitamine c.

Hoezo hebben voeding en mondgezondheid een relatie? Daar is een leuk boek over geschreven “Eet je mond gezond”.

Ik hoop niet dat de Holterberg volgend jaar leeggeroofd wordt door “macrobiotische” medelanders, zoals dat wel het geval is bij de dagcamping als de tamme kastanjes vallen, maar toch is eten uit het bos heel gezond. Niet over elke paddenstoel of bes heeft een vosje geplast.

In de jaren 70 stonden we ons, mannetje aan mannetje, een hernia te plukken als de bosbessen rijp waren. Tegenwoordig hebben we daar geen tijd meer voor en kopen we voor 8 euro een emmertje industrieel gekweekte blauwe bessen bij de supermarkt.

Tja tijden veranderen…….

Annet Boode, mondhygiënist http://www.mond-consult.nl
M: 06-21912970

Mond-Consult Annet Boode

Annet Boode, mondhygiënist M: 06-21912970

Gerelateerde artikelen

Volgende
Geef een reactie

Welkom terug!

Log hieronder in op je account

Maak een nieuw account aan

Vul onderstaande gegevens in voor je account

Achterhaal je wachtwoord

Geef je gebruikersnaam of email adres in om je wachtwoord te resetten.