HOLTEN – Bakkerij Nijkamp, de Echte Bakker uit Holten en Zutphen heeft ‘m binnen; de eerste prijs bij de landelijke Weihnachtsstollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. De stollen van Nijkamp werden door de Gildemeester als “uitmuntend” beoordeeld en kregen 5 sterren. Bovendien werd hij met z’n oliebollen tweede van Nederland.
Teamprestatie
Martin en Ingrid Nijkamp kunnen het nog bijna niet geloven. ‘We zijn zo trots op ons hele team. Alle jongens en meiden hebben er hard voor gewerkt en dan is zo’n resultaat natuurlijk echt kicken.’ Binnen het bedrijf heerst een opgelaten sfeer. Medewerkers komen zelfs spontaan met bloemen aan. ‘Voor m’n schoonvader, we noemen ‘m allemaal ‘Broer’, is het helemaal mooi. Hij is 78 jaar en helpt nog steeds mee. Het is mooi om te zien hoe trots hij is op z’n zoon.’ Aldus Ingrid Nijkamp.
De keuring
De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun Weihnachtsstollen en oliebollen aan de Gildemeester van het Echte Bakkersgilde voorleggen. Hij beoordeelde elk product op verschillende onderdelen, zoals kleur, structuur, afwerking, vulling en natuurlijk smaak. ‘Je kunt zien dat Martin er veel aandacht aan heeft besteed. Aan zulke mooie producten kan ik niet anders dan de maximale vijf sterren geven.‘ Aldus Gildemeester Chris Scholtens.
Goed gekneed
Voor de weihnachtsstol gebruikt Nijkamp altijd de beste bloemsoort. Deze bloem kenmerkt zich door de zeer goede eiwitten, waardoor het deeg de vulling goed kan opnemen. Belangrijk daarbij is dat de bakker het deeg precies lang genoeg kneedt. Het deeg krijgt daardoor een optimale elasticiteit, waardoor de stol niet alleen heel erg mals wordt, maar ook lang mals blijft. Aan de buitenzijde van een weihnachtsstol is vaak al te zien of het deeg goed gekneed is. Wanneer er over de krenten of rozijnen die je aan de buitenkant ziet een dun laagje deeg zit, dan weet je dat dat de bakker het kneden goed beheerst.
Smullen
Bij zo’n wedstrijd op landelijk niveau draait het vaak om de details. Zo doen alle medewerksters van Nijkamp elke keer dat ze de bakkerij in stappen de deur direct achter zich dicht. Op die manier voorkomen ze dat er tocht over de deegstukken gaat. De verkoopmedewerkers van Nijkamp geven de klanten ook nog een opvallend advies mee:‘Het best kunt u de stol drie dagen laten liggen voordat u ‘m eet.’ Martin Nijkamp: ‘Ik zou hem zelf minimaal drie dagen laten liggen, zodat de smaak van de vulling helemaal door het brood opgenomen wordt.’ Op de vraag of dat niet ten koste gaat van de malsheid antwoord Nijkamp lachend: ‘Welnee, dit zijn de beste stollen van Nederland hoor!’
Super goed gedaan! Wij zijn ook trots, van harte gefeliciteerd!!!
Super goed gedaan! Wij zijn ook trots, van harte gefeliciteerd!!!
He die Inge en Martin, gefeliciteerd met deze erkenning, wij wisten natuurlijk al lang dat jullie produkten de lekkerste zijn en nu heel Nederland het weet vrees ik dat het verkeer in Holten maandag nog meer vast staat dan anders. Gr. Frank ( je weet wel van W en LH )
He die Inge en Martin, gefeliciteerd met deze erkenning, wij wisten natuurlijk al lang dat jullie produkten de lekkerste zijn en nu heel Nederland het weet vrees ik dat het verkeer in Holten maandag nog meer vast staat dan anders. Gr. Frank ( je weet wel van W en LH )
Bakkerij Nijkamp, Gefeliciteerd met jullie eerste prijs. Jammer dat hieraan alleen de bakkerijen mee konden doen die zijn aangesloten bij de Echte Bakkers Gilde. Dit is dus maar een select groepje bakkers. De zelfstandige bakkers of bakkerijen die bij een andere formule zijn aangesloten kunnen hieraan niet meedoen. Dus in deze regio zijn er weinig bakkerijen die zich meten konden met jullie stollen. Misschien is dit een uitdaging voor het volgende jaar. Dan kun je ECHT voor de beste stol van Nederland gaan. Gelukkig kan ik nu nog gewoon mijn lekkere stol in Twello blijven kopen.
Bakkerij Nijkamp, Gefeliciteerd met jullie eerste prijs. Jammer dat hieraan alleen de bakkerijen mee konden doen die zijn aangesloten bij de Echte Bakkers Gilde. Dit is dus maar een select groepje bakkers. De zelfstandige bakkers of bakkerijen die bij een andere formule zijn aangesloten kunnen hieraan niet meedoen. Dus in deze regio zijn er weinig bakkerijen die zich meten konden met jullie stollen. Misschien is dit een uitdaging voor het volgende jaar. Dan kun je ECHT voor de beste stol van Nederland gaan. Gelukkig kan ik nu nog gewoon mijn lekkere stol in Twello blijven kopen.