Werkloosheid gestegen

0

HOLTEN – Het aantal mensen zonder werk in Rijssen-Holten is in het eerste kwartaal van dit jaar met 75 gestegen. Van 462 eind december tot 537 eind maart. Het is een stijging van 16,2 procent. Daarmee is het de grootste stijging van het aantal werklozen in een kwartaal vanaf 2004.

Eind maart 2004 had Rijssen-Holten 857 werklozen. Als de stijging van het eerste kwartaal zich in de rest van het jaar doorzet, zal eind dit jaar de werkloosheid op circa 750 uit komen, aldus het college van B en W. Een zorgelijke ontwikkeling, noemt het college dat.

De toename van de werkloosheid betekent uiteraard ook dat meer mensen voor een uitkering een beroep moeten doen op de Wet Werk en Bijstand (WWB). Het aantal mensen tot 65 jaar in de WBB steeg het eerste kwartaal van dit jaar van 162 tot 171.

De ervaring van de afgelopen jaren leert, dat er een verhouding is van 3 op 1 tussen mensen zonder werk en mensen die een beroep moeten doen op de WWB. Het is onduidelijk, aldus B en W, of deze verhouding van 3 op 1 ook in economisch verslechterde tijden standhoudt.

Alles bij elkaar stellen B en W dat ‘de gevolgen van de recessie zich openbaren’. Toch zijn er ook in deze tijd nog wel werklozen die een baan vinden.

Het is, aldus het college, moeilijk om voorspellingen te doen over het aantal uitkeringsgerechtigden later dit jaar. Dat is niet alleen afhankelijk van economische omstandigheden maar ook van de invloed van seizoensarbeid en van de zomer.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.