Vliegtuigwrakken nog niet geruimd

0

HOLTEN – De twee vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog die onder de grond liggen bij De Borkeld en Vletgaarsmaten in Holten worden voorlopig niet geruimd. De bergingskosten zijn te hoog.

De vliegtuigwrakken liggen diep onder de grond op locaties die worden gebruikt als landbouwgrond. Uit onderzoek is gebleken dat de kans erg klein is dat er munitie of een vliegtuigbom wordt aangetroffen bij normale bewerking van het land. Daarom is het direct ruimen vanwege veiligheidsredenen niet nodig. Ook liggen er waarschijnlijk geen stoffelijke resten in de buurt van het wrak.

De kosten voor het ruimen van het wrak bij De Borkeld worden geschat op 333.000 euro, dat bij de Vletgaarsmaten op 416.000 euro. Bij het ruimen van vliegtuigwrakken kan de gemeente geld declareren bij het Rijk. Omdat Rijssen-Holten in de categorie veelgebruikers valt, kan de gemeente het niet declareren als ze het project in 2010 of 2011 uitvoert.

Na 2012 valt Rijssen-Holten in een andere categorie, waardoor de kosten vanaf dat moment weer te declareren zijn. De gemeente krijgt dan 70 procent van de kosten vergoed. 
(bron stentor)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.