Streek en Duurzaamheid Evenement

0

HOLTEN – Zaterdag 12 april a.s. organiseert Duurzaam Holten het Streek en Duurzaamheid Evenement in het centrum in Holten.

Het halfjaarlijkse evenement met veel informatie over duurzaam wonen én een uitgebreide markt met streekproducten. Het is inmiddels de vierde keer dat dit evenement plaatsvindt.
Erna ter Steege, Jannie Meijer en Dave Stoeten organiseren dit hele evenement als vrijwilliger bij Duurzaam Holten.

Het evenement is twee keer per jaar, in het voorjaar en najaar en heeft wisselende thema’s. Het evenement op 12 april heeft als thema Kringloop. ‘We hebben dit jaar gekozen voor dit thema omdat er nog steeds heel veel bruikbare producten worden weggegooid of als vergeten op zolder of ergens in de schuur belanden. En dat is zonde’,  vertelt Erna ter Steege. ‘Op 12 april willen wij mensen helpen en vooral ook laten zien dat veel spullen op een eenvoudige manier nog te repareren zijn of goed gebruikt kunnen worden elders in de wereld.’  

Repair Café slijpt tuingereedschap
Zo roept Duurzaam Holten iedereen op om tuingereedschap dat geslepen of gerepareerd moet worden, mee te nemen. Bij het Repair Café slijpen ze gratis je heggenschaar, schop, schoffel en ander tuingereedschap. Tevens kun je hier oud gereedschap dat je niet meer gebruikt inleveren. Via het Repair Café gaat het naar Stichting Gered Gereedschap voor een tweede leven in ontwikkelingslanden.

Recyclen met Twence
Een bedrijf dat zich ook bezig houdt met kringloop en meedoet op 12 april is grondstoffen- en energieproducent Twence. Samen met de gemeente doen zij dit jaar een proef met de gele recyclezak om op deze manier zoveel mogelijk afval te recyclen. Jannie: ‘Wij zijn erg blij dat zij meedoen aan dit evenement. Voor veel mensen is namelijk niet helemaal duidelijk wat je wel en niet in de gele recyclezak mag stoppen. Op 12 april vertellen ze alles daarover.’

Plantenruilbeurs en biologische groenten
Op het evenement waar duurzaamheid en streekproducten centraal staan, ontbreekt ook een plantenruilbeurs niet. Heb je tuinplanten over? Neem ze mee naar de plantenruilstand en ruil met andere tuinliefhebbers. Erna: ‘Net als voorgaande edities zijn er weer heel veel verschillende (h)eerlijke streekproducten te koop als groenten en fruit, geitenkaas, honing, mosterd, speltbrood, ijs maar ook natuurlijke verzorgingsproducten en nestkastjes.’ Voor groentetuinliefhebbers zijn er speciaal gekweekte biologische moestuinplantjes te koop zoals sla, pompoen, bloemkool, prei en kruiden.

Duurzaam wonen
Duurzaam Holten zet zich in om Holten duurzamer te maken. Dat doet zij onder meer met energieprojecten. Zo heeft al een aantal keer een succesvolle inkoopactie met zonnepanelen gedaan waar veel Holtenaren gebruik van hebben gemaakt. Op het evenement zijn diverse bedrijven aanwezig die zich richten op duurzaam wonen, waaronder zonnepanelen van Independent Solarsystems, hoogrendement kachels van Fuego en gras- en sedumdaken van Markvoort Holten. Voor informatie over duurzameisolatie van je woning kun je terecht bij het Energiehuisje op de markt.
Het Streek en Duurzaamheid Evenement is zaterdag 12 april op de Smidsbelt in Holten van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie en een overzicht van deelnemende bedrijven staat ook op de website www.duurzaamholten.nl en op Facebook #duurzaamholten

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.