“schoolkeuze-vrijheid en duur vervoer” kost gemeente veel geld bij leerlingenvervoer

11

HOLTEN/RIJSSEN – Het leerlingenvervoer is het vervoer naar het speciaal onderwijs en dit gaat om verschillende groepen van leerlingen; leerlingen die langzamer leren, met gedragsproblemen, verstandelijke beperkingen, of met een lichamelijke of zintuiglijke beperking.

Onze gemeente heeft een relatief groot aantal leerlingen met vervoer naar onderwijsinstellingen met religieuze of levensbeschouwelijke grondslag. Deze schoolkeuze-vrijheid is een grondwettelijk recht maar betekent in de praktijk dat grote afstanden met duur vervoer gereden worden.
 
De kosten voor aangepast vervoer zijn in de afgelopen 3 jaar gestegen van een gebudgetteerde € 0.8 miljoen naar een “realisatie” van € 1.4 miljoen. Een overschrijding van 69% bij een leerlingenstijging van 17%. Het landelijk gemiddelde ligt rond de € 2.500, voor onze gemeente zijn de kosten voor vervoer per persoon € 5.900! De VVD Rijssen-Holten heeft niet de intentie om het aantal aanvragen doelbewust terug te brengen maar maakt zich grote zorgen om de beheersbaarheid van dit onderwerp. Als gemeente moeten we helaas overal op bezuinigen. Verenigingen en stichtingen wordt de broekriem aangetrokken maar een bijna oncontroleerbare uitstroom voor leerlingenvervoer blijft zorgen voor verliezen.  
 
Hoe krijgen we beter inzicht en grip op deze continue stijging? Er zijn acties ondernomen, bezuinigingsdoelstellingen neergelegd maar deze waren onrealistisch. Opstappunten hebben geleid tot een verkorting van de reistijd en een vermindering van de kilometers. Helaas blijven de stijgingen doorgaan. Er zijn verkennende gesprekken opgestart om dependances van speciaal onderwijs binnen onze gemeentegrens te krijgen. De eerste indruk uit deze gesprekken geven helaas niet veel hoop.

Binnen haar mogelijkheden is de gemeente wel actief. Dit jaar is het beleid in toekenning veranderd en wordt er gekeken naar wat een leerling, passend bij zijn/haar beperking, aan kan. Fiets en openbaar vervoer worden in de afwegingen meegenomen, het duurdere taxivervoer wordt als een van de laatste opties bekeken. De vervoerskosten worden op verzoek van de VVD als zelfstandige post in de boekhouding opgenomen zodat controle eenvoudiger wordt. De stijging in kosten moet minstens tot staan worden gebracht!

De opties voor de gemeente beginnen een beetje uitgeput te raken, willen we tenminste alle noodzakelijke aanvragen kunnen blijven honoreren. Een van de laatste opties is toch de bewustwording bij de aanvragers terug te leggen: een eigen bijdrage invoeren. De VVD is niet enthousiast voorstander omdat deze maatregel juist ook de aanvragers gaat raken die het vervoer echt nodig hebben. De eigen bijdrage zal voor de gemeente ook geen direct geld opleveren want de administratiekosten heffen de inkomsten op. Het beoogde effect is wel dat men bewuster bezig gaat met de aanvraag en dat er daardoor mogelijk minder nieuwe aanvragen bij zullen komen.  
 
In de komende raadsvergadering van december wordt een kritisch rapport van de rekenkamer over leerlingenvervoer behandeld met een groot aantal aanbevelingen. De VVD fractie zal elk van deze aanbevelingen beoordelen waarbij de leerling voorop staat maar ook de balans tussen individueel en gemeenschappelijk belang wordt meegenomen. Op dit moment draagt namelijk elke inwoner jaarlijks € 37 bij aan leerlingenvervoer. De kosten per leerling wijken zo fundamenteel af van het landelijk gemiddelde dat dit “vervoer met een gouden rand” kan worden genoemd.

11 Reacties
 1. tegenwind zegt

  ,,Onze gemeente heeft een relatief groot aantal leerlingen met vervoer naar onderwijsinstellingen met religieuze of levensbeschouwelijke grondslag. Deze schoolkeuze-vrijheid is een grondwettelijk recht maar betekent in de praktijk dat grote afstanden met duur vervoer gereden worden,,

  Dat bovenstaande groep de vervoerskosten zo opstuwen,dat de ouders van kinderen met een beperking hierdoor de dupe van gaan worden,is te zot voor woorden.
  Als ik 37 euro moet betalen voor het vervoer van kinderen met een beperking,heb ik daar geen moeite mee,maar zet de groep met een geloofs overtuiging, op de fiets richting veluwe.

 2. Zeitgeist zegt

  Religie is opzich ook een beperking maar om deze groep subsidie te geven voor vervoer gaat een beetje ver.
  Dat die scholen zo verweg willen kan wel gods wil zijn maar als ik naar de efteling wil wordt mijn reiskosten ook niet vergoed door de gemeente.

  De kinderen die het echt nodig hebben kunnen er echt niks aan doen dat hun onderwijs instellingen niet wat dichterbij is gevestigd.

 3. ikke zegt

  De mensen met religie die kunnen ook onderwijs in Nijverdal Rijssen of Holten krijgen maar kiezen bewust voor een andere school, mensen met een beperking hebben hier geen keus in onderwijs.
  De mensen die zelf bewust kiezen moeten zelf het vervoer bekostigen.
  Wij moesten vroeger ook op de fiets vanuit Holten naar Nijverdal, daar was ook geen bus voor.Maar ja de sgp zal wel tegen zijn op korten van deze groep

 4. tegengas zegt

  De VVD heeft het over “vervoer met een gouden rand”. Weten ze wel waar ze over praten?? Mijn zoon is gehandicapt en maakt gebruik van leerlingenvervoer met een taxibusje. Hij moet in Enschede naar school. Omdat het niet anders kan!

  Nu zijn de plannen om in te zetten op openbaar vervoer. Begeleiding is primair de verantwoordelijkheid van de ouders. Echter, het heen en weer reizen tussen huis en school kost in ons geval de begeleider 6 a 7 uur op een dag! En nog meer als die begeleider niet bij ons in de buurt woont. Kortom, begeleiden is een dagtaak. Ik kan geen enkele vrijwilliger vinden die dan kan opbrengen.

  Dat betekent dus dat ik moet stoppen met werken en de hele dag in de trein en bus kan gaan zitten. Geweldig. En dan kan ik dus bij de gemeente aankloppen voor bijstand. Wat een geweldige bezuiniging! Hoe haalt de VVD het in z’n hoofd te spreken over vervoer met een gouden randje! Dit is beleid dat mensen in de bijstand jaagt en dus geld gaat kosten!

  1. HAMSTEG zegt

   Hoi tegengas. Waar staat in dit artikel dat jij moet inleveren dan? Nergens wordt er gezegd dat er moet worden bezuinigd. Dit is niet het standpunt van de VVD RH. De door jou beschreven prive situatie kan ik mij niet voorstellen omdat ik het niet mee maak. Echter binnen andere gemeenten zijn toch ook gelijkende situaties die ook zorg nodig hebben? Hoe kan het dan dat de kosten daar gemiddeld tussen de 2500-3000 schommelen? Bij ons is dat het dubbele! Waarom? Dat is wat de VVD RH wil weten.

   1. tegengas zegt

    Deze reactie is voor mij een contradictio in terminis. Het hele artikel is doordringen van de stelling dat het leerlingenvervoer te veel kost. Dan zeg je toch te willen bezuinigen? Maar het standpunt van de VVD is dus dat er niet moet worden bezuinigd?

    Een paar opmerkingen: 1) De plannen die ik hierboven beschreef zijn plannen van de gemeente. 2) Het huidige leerlingenvervoer vervoer met een gouden randje te noemen, vind ik veel te ver gaan. Zeker voor gehandicapte kinderen.

    Tot slot: waarom vervoer in onze gemeente zo veel duurder is dan het landelijk gemiddelde? Dat moeten de gemeente uitleggen. Maar ik heb wel een idee. Rijssen-Holten is niet een gemiddelde gemeente. Bijvoorbeeld door het grote aantal streng gelovige inwoners wordt er over grotere afstanden gereisd. Daarnaast ligt Rijssen-Holten als plattelandsgemeente in het algemeen ongunstiger t.o.v. speciale scholen dan gemiddeld.

    PS: zullen we een keer een off-line gesprek hebben?

 5. tegengas zegt

  Mijn voorstel: trek het leerlingenvervoer uit elkaar in twee groepen. Enerzijds beleidsregels voor gehandicapte kinderen en anderzijds beleid voor de groep van niet-gehandicapte kinderen. De eerste groep moet je niet straffen vanwege de kosten van de tweede groep. Geloof is een vrijwillige keuze, gehandicapt zijn niet.

 6. Zeitgeist zegt

  @Tegengas
  Lijkt me voor iedereen een redelijke oplossing.
  Maar beter is het om het leerlingenvervoer alleen nog voor de mindervalide/ gehandicapten te regelen. Zoals je al zegt: “Geloof is een vrijwillige keuze, gehandicapt zijn niet.”

 7. tegengas zegt

  @Zeitgeist
  Je bedoelt zoals in het door jouw aangehaalde artikel van TROUW en het BB artikel “KAMERMEERDERHEID: RELIGIEUS LEERLINGENVERVOER NIET VERGOEDEN”: http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/kamermeerderheid-religieus-leerlingenvervoer-niet.8509008.lynkx?utm_source=BB%202012-11-30&utm_medium=link&utm_campaign=nieuws

  Kortom dan wordt het beleid voor de groep van niet-gehandicapte kinderen: geen vergoeding. Van mij mogen ze, maar ik zie dat nog niet zo snel gebeuren in onze gemeente. Ik heb trouwens hierover met kamerlid Ypma zelf gesproken en haar de situatie in Rijssen-Holten uitgelegd…

 8. ikke zegt

  Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren als ouders zelf een bijdrage moeten leveren.Is de religie dan nog steeds zo sterk? Ik vindt het belachelijk dat wij betalen omdat die mensen verder weg naar school willen. Dan moeten ze iedereen die naar school gaat een reiskosten vergoeding doen, maar dat is geen oplossing.De mensen die niet zonder vervoer kunnen moeten hier niet de dupe van worden.
  Eigenlijk is religie grote discriminatie op veel punten.Rijssen heeft dit altijd goed gekeurd en toe gestaan.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.