Sallands Erfgoed Show

0

HOLTEN – Historische en actuele sfeerbeelden van Salland op foto en film, een spoedcursus boerderijkunde, streektaalmuziek, de verkiezing van de mooiste boerderij van Holten en jonge bevlogen bestuursleden met hart voor Salland.

Op 17 april kunt u het allemaal meemaken. Stichting Sallands Erfgoed organiseert dan in samenwerking met de Oudheidkamer Hoolt’n een multimediaal avondprogramma over het Sallandse boerenlandschap en zijn streekeigen boerderijen in het Bonte Paard.

Stichting Sallands Erfgoed wil het bewustzijn van de kracht en schoonheid van Salland versterken. De jonge stichting maakt zich hard voor behoud en vernieuwing van het agrarisch erfgoed. Dat doet ze bijvoorbeeld met een subsidieprogramma voor rieten daken, cursussen boerderijonderhoud en ludieke acties als Ruil je conifeer voor een peer.

De Sallands Erfgoed Show vormt een vermakelijk avondje uit met een serieuze ondertoon. Momenteel gaat er maandelijks een historische boerderij in de regio verloren. Op deze manier verdwijnt de eigenheid van Salland in ras tempo. Dat kan anders. In het avondprogramma maken inwoners van Salland kennis met de resultaten van een meerjarig onderzoek naar historische boerderijen in de regio door dr. Everhard  Jans.

Belangrijk onderdeel van het programma is de verkiezing van de mooiste boerderij van Salland. Tijdens de erfgoedshow kiezen aanwezigen uit een vijftal geselecteerde kandidaten de mooiste boerderij van hun dorp. Deze finalist dingt via een internetverkiezing mee naar de titel mooiste boerderij van Salland.  De winnaar krijgt naast eeuwige roem een uitgebreid bouwkundig  en bouwhistorisch onderzoek cadeau en wordt bekend gemaakt op 16 juni 2012 op het Sunny Farm Festival aan de Weeleweg te Heeten.

De erfgoedshow doet dit voorjaar naast Holten ook Wijhe, Diepenveen, Raalte en Hellendoorn aan. Afgelopen najaar kwamen al vijf andere plaatsen in Salland aan de beurt.  De tournee is mogelijk gemaakt door subsidies van LEADER en de Rabobank. De entree en consumpties zijn gratis. De avond op dinsdagavond 17 april in het Bonte Paard te Dijkerhoek duurt van 20.00 tot 22.00. De entree en consumpties zijn gratis.

Zie ook:  www.stichtingsallandserfgoed.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.