Roken, drinken, drugs

0

Wat weet u ervan?
Een glaasje wijn bij het eten is heel gewoon en algemeen geaccepteerd, maar wanneer wordt alcohol een probleem? En andere genotmiddelen zoals sigaretten, XTC, paddo’s, hasj, wat weten we er nou eigenlijk van? Wat zijn de gevaren voor de gezondheid, en hoe kunt u er goed mee omgaan. De Gezondheidswijzer Plus besteedt de laatste twee maanden van het jaar aandacht aan verschillende facetten van roken drinken en drugs. U kunt gratis informatie opvragen over drugs, stoppen met roken, alcoholgebruik, maar ook over opvoeding en drugs. 

Roken
De horeca is inmiddels rookvrij en de gevaren van roken zijn ook algemeen bekend, maar toch rookt nog ongeveer 28% van de Nederlanders en beginnen nog veel jonge mensen met roken. Omdat het stoer gevonden wordt, of spannend. Nicotine is verslavender dan de meeste mensen denken en de gevolgen van roken zijn groot. Niet alleen zijn er op korte termijn nadelen als een slechte adem, snellere vermoeidheid, stinkende kleding en haren. Op lange termijn liggen hart- en vaatziekten, maar ook longkanker, op de loer. Hoewel rokers vaak wel op de hoogte zijn van de gevolgen, blijft stoppen nog een hele klus.

De Gezondheidswijzer Plus heeft diverse brochures voor u klaarliggen, zoals het tijdschrift Airpower. Dit tijdschrift sluit naadloos aan op de beleving van jongeren en roken en staat vol met weetjes en verhalen. Of de brochure ‘Stoppen met roken, willen en kunnen’, met daarin praktische tips en aanwijzingen voor het stoppen met roken.

Drinken
Alcohol is voor veel mensen lekker, het versterkt een sfeer van gezelligheid en ontspanning en het kan het ontstaan van contacten vergemakkelijken. Maar wat te denken van de kater, maagklachten, ruzies die kunnen ontstaan na het nuttigen van alcohol en hersenbeschadiging bij jonge kinderen? Teveel drinken leidt onherroepelijk tot problemen, maar wanneer drinkt u teveel? Hoe praat u met uw kinderen over verantwoord alcoholgebruik?

Wilt u een antwoord op deze vragen, dan kunt u bij de Gezondheidswijzer Plus algemene brochures over alcoholgebruik aanvragen. Daarnaast is informatie beschikbaar over bijeenkomsten voor ouders van Tactus Verslavingszorg. In de bijeenkomsten ‘Pubers en Alcohol’, krijgt u advies hoe om te gaan met alcohol binnen de opvoeding. 

Drugs
Bijna iedereen komt op een bepaald moment in aanraking met drugsgebruik; in het gezin, het uitgaansleven of in de vriendenkring. Om hier op een juiste manier op te reageren en ermee om te gaan is kennis van zaken van groot belang. Angst voor het onbekende kan tot paniekreacties leiden en het praten over drugs bemoeilijken. Welke verschillende soorten drugs zijn er? Wat is de werking van deze soorten, wat zijn de risico’s? Meer kennis over drugs kan u helpen goed om te gaan met drugs(gebruik). Geïnteresseerd? Vraag brochures aan bij de Gezondheidswijzer Plus.

Meer informatie
Een gratis informatiepakket over bovenstaande onderwerpen kan samengesteld en aangevraagd worden via www.gezondheidswijzerplustwente.nl of via telefoonnummer 053 487 68 90 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur).

Daarnaast is het voorlichtingsmateriaal te vinden in een van de informatiepunten in de regio.

De gezondheidsinformatiepunten zijn gevestigd in de bibliotheken van Borne, Enschede, Enter, Hengelo, Holten, Nijverdal, Oldenzaal, Rijssen en Wierden. Ook kunt u terecht bij het WMO-loket in de gemeente Haaksbergen.  

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.