Plaatsing nieuwe Korhoen

2

HOLTEN – Dinsdag 15 april wordt op de Smidsbelt een nieuwe Korhoen onthuld.

Achtergrond
Het nieuwe bronzen korhoen wordt door de wethouders Jan Ligtenberg en Ben Wolterink onthuld.
Eind 2011 bleek het bronzen korhoen, die sinds 1987 in het centrum van Holten stond, gestolen te zijn. Omdat het oorspronkelijke beeld niet meer te reproduceren bleek, werd beeldend kunstenaar
Ruurd Hallema  gevraagd een nieuwe korhoen te maken. Ruurd Hallema is onder andere ook bekend van de kunstwerken op de rotondes in Rijssen.

Korhoenders komen in een groot deel van de noordelijke helft van Europa voor, ook in België en Nederland. Het korhoen is in Europa een cultuurvolger, maar was oorspronkelijk een boshoen van halfopen bergwouden, afgewisseld met moerassen en heidevelden. Toen de woeste gronden in Oost-Nederland werden ontgonnen ontstonden er uitgestrekte heidevelden waar de vogels goed gedijden. Met het verdwijnen van de heidevelden, de toename van de recreatiedruk en vooral de verdroging van de voedselgebieden is de stand van het korhoen uitgeroeid.

In Nederland kwam het korhoen lange tijd uitsluitend nog voor op de Holterberg, onderdeel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. In september 2007 is men begonnen met het uitzetten van dieren in Nationaal Park De Hoge Veluwe, waar de laatste korhoenders begin jaren 80 verdwenen. In 2013 hebben de Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ook nog 25 korhoenders uitgezet op de Holterberg. Daarvan zijn op dit moment nog slechts enkele in leven. De nu uitgezette vogels behoren echter niet tot het zogenaamde ‘laaglandtype’ en zijn genetisch dus licht afwijkend ten opzichte van de echt wilde korhoenders van Salland.

2 Reacties
  1. gprins22 zegt

    Hoop dat ze de mal bewaard hebben. want ik ben bang dat deze ook weer verdwijnt zoals de vorige.

  2. htheijn zegt

    de korhoen is na een week al weer weg niet weg gevlogen maar weg gehaald
    zo ik hoorde omdat waar hij opstond van roestvrij staal was en niet van koper

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.