Paasvuur Espelo krijgt hulp van Belgisch pyrotechnisch deskundige

0

Met nog 3 dagen te gaan tot aan Pasen worden nu alle zeilen bijgezet om het paasvuur in Espelo zo groot mogelijk te maken. Op het moment hebben we een hoogte van 11 meter bereikt dus zal er nog 9 meter aan takken bovenop moeten om onze doelstelling te behalen. Vanavond is het de beurt aan de Espelose dames om een handje te komen helpen en donderdagavond mogen de kinderen de handen uit de mouwen steken.

Recentelijk zijn we benaderd door de Belg Pieter van den Bosch. Pieter is pyrotechnicus van beroep en leidt meerdere (kunst)projecten waarin bijzondere objecten ter ontbranding worden gebracht. Hij volgde performance aan de Toneelacademie van Maastricht en haalde daarna zijn diploma’s pyrotechniek en vuurwerkmeester. Sindsdien zijn vuur en explosieven, steeds terugkerende elementen in zijn werk.
Het paasvuur zal dit jaar door de landeigenaar en door Burgemeester Arco Hofland ontstoken worden maar daarnaast zal Pieter gaan kijken hoe hij hier een bijzondere twist aan kan geven en kan zorgen dat het paasvuur nog beter gaat branden.

www.pietervandenbosch.be

Het is trouwens niet de eerste keer dat het paasvuur mede door een Belg aangestoken wordt. In 2015 is het paasvuur in Espelo aangestoken door de Gentenaar Simon De Waepenaere die op zijn vrijgezellendag met een fakkel vanuit België kwam om het paasvuur te ontsteken.
Achtergrondinformatie

Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Al vanaf november wordt er alweer gewerkt aan het paasvuur. Ieder jaar is het weer een strijd tussen Espelo en de omliggende buurten om zo veel mogelijk hout te verzamelen.
Een groot deel van dit hout wordt door de paasvuurbouwers zelf opgehaald, dit hout komt vaak van de Holterberg. Paasvuur Espelo heeft een samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze organisaties hebben een ontheffing gegeven om met wagens de heide te betreden en alle jonge aangroei van naaldhout van de heide weg te halen. Vroeger werd dat gedaan door boeren, die de heide afgroeven voor plaggen voor hun schapen, maar dat wordt sinds de jaren vijftig niet meer gedaan. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen, halen wij de jonge aanwas nu weg. Zo blijft de heide in stand en daarmee de bedreigde populatie korhoenders die daar nog voorkomen. Het paasvuur heeft naast een sociaal-culturele dus ook nog een ecologische functie.

Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland. Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

Vanaf 2 weken voor Pasen wordt het paasvuur met de hand opgestapeld. Iedere avond wordt er vanaf 19.00 uur gebouwd. Goede vrijdag zal er de hele dag gebouwd worden.

Dit jaar zal de paaszondag weer bomvol activiteiten zitten.

Vanaf 14.00 uur zijn er kinderspelen in samenwerking met de EJV, alle kinderen mogen hieraan meedoen.

vanaf 15.00 zal de rest van het middagprogramma van start gaan met muziek, ‘Boontjes Dolle Bingo’ en dit jaar de officiële uitreiking van Paasvuur Espelo tot Immaterieel Cultureel Erfgoed. De voorzitter van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed zal langskomen om de oorkonde te ondertekenen. De middag zal worden afgesloten met volkszanger Michel Hoffmann.
Om 19.00 zal de lampionoptocht onder begeleiding van Dweilorkest ‘De Braandheultjes’ vertrekken vanaf de Bosschool, iedereen mag meelopen met deze optocht. Vervolgens zal rond 20.00 uur, wanneer de lampionoptocht is gearriveerd, het paasvuur ontstoken worden door Burgemeester Arco Hofland. Wanneer het paasvuur goed en wel brand zal het feest in de feesttent losbarsten met de coverband 7NA en Major Lazerus.

Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaar. Namelijk Weustenweg 5, 7451LG Holten. Het Paasvuur wordt 1e paasdag om 20.00 uur ontstoken.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.