Paarse vrijdag op Waerdenborch

0

HOLTEN – Vrijdag 13 december was het Paarse Vrijdag. De landelijke dag waarop leerlingen en leraren een statement maken tegen homofobie. De Waerdenborch is één van de scholen die hier aan mee doet en kleurde dus voor één dag helemaal paars.

“Op De Waerdenborch zijn we deelnemer van GSA (Gay Straight Alliance) omdat we het belangrijk vinden dat iedereen zichzelf kan zijn en we respect voor elkaar moeten hebben. Op Paarse Vrijdag hebben we hier extra aandacht aan besteed. Veel leerlingen hebben enthousiast meegedaan,’ aldus Ine Fleurkens, coördinator GSA.

In aanloop naar Paarse Vrijdag ontvingen mentoren een speciale GSA folder. Ook is er veel aandacht in de klas gegeven aan seksuele diversiteit. ‘We hebben heel veel doe-het-zelf pakketten uitgedeeld. Zo kon iedere klas zijn eigen versierselen maken. De paarse polsbandjes die ook werden uitgedeeld op De Waerdenborch zijn inmiddels een collectors item geworden.’

Naast de versieringen is er ook een interne petitie gestart die leerlingen kunnen ondertekenen. Hiermee beloven ze onder meer om het woord homo niet meer als scheldwoord te gebruiken.

Uit heel Nederland krijgt Ine Fleurkens inmiddels reacties van scholen die ook Paarse Vrijdag (willen) organiseren. ‘We delen ideeën met elkaar en hopen het volgend jaar nog grootser aan te pakken.’

Over GSA
Gay-Straight Alliance is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Met het organiseren van onder meer Paarse Vrijdag maken leerlingen en leraren maken een statement tegen homofobie. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat één op de vijf scholieren zegt dat homo’s niet welkom zijn op school. Dit jaar deed een record aantal scholen van 500 van de 700 scholen mee aan Paarse Vrijdag.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.