Oudheidkamer ontdekt bijzonder gedicht

0

HOLTEN – Uit de nalatenschap van de Holtense Jantje Wiggers (overleden februari 2014) kreeg de Oudheidkamer Hoolt’n, behalve veel foto’s over Holten, ook twee poëziealbums van een zekere Toos Stuijfzande uit Den Haag.

Toos heeft in 1943 een tijd in Holten doorgebracht om aan te sterken. In één van de poëziealbums vond de oudheidkamer een door poëzieplaatjes omgeven gedichtje voor Toos. Het gedicht is geschreven door haar toen 11-jarige vriendin Mimi Rosenbaum en dateert van 3 april 1942.
In het monumentale werk van Guus Luijters (“In Memoriam, de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen”) blijkt Mimi Rosenbaum helaas voor te komen.

Mimi Betsy Rosenbaum is geboren in Den Haag op 1 juni 1930. Samen met haar ouders en broertje Jack (geboren 16 september 1936) wordt zij op dinsdag 8 juni 1943 vanuit Westerbork met het zogenoemde “kindertransport” naar het vernietigingskamp Sobibor vervoerd. Daar  wordt Mimi drie dagen later, bij aankomst op 11 juni 1943, vermoord. Ze is dan net 13 jaar.
Het prachtige handschrift en het kleine gedicht van Mimi Rosenbaum geeft ons even een blik in haar onbezorgde jeugd die zo onvoorstelbaar wreed eindigde.
Het poëziealbum van Toos Stuijfzande met daarin het gedicht van Mimi Rosenbaum is vanaf 3 mei t/m 11 juni te bekijken in de Burgemeesterskamer van de Oudheidkamer Hoolt’n. Kijk voor de openingstijden op www.oudheidkamerholten.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.