Mini-Elfstedentocht voor basisscholieren

0

DEVENTER – Het is de derde winter op rij dat het streng vriest, maar een nieuwe Friese Elfstedentocht zit er ondanks al dat natuurijs nog steeds niet in.

De Deventer IJsclub wil er niet op wachten en organiseert een Mini-Elfstedentocht voor basisschoolleerlingen. Op zaterdagochtend 22 januari kunnen alle kinderen uit Deventer en omstreken tot en met 12 jaar meedoen aan deze prestatietocht. De tocht wordt gesponsord door www.schaatswinkel.net, waardoor de kosten voor de deelnemers beperkt blijven tot 2,50 euro per kind.

De Deventer ijsbaan wordt voor de gelegenheid omgevormd tot een waar Elfstedenparcours, inclusief stempelposten, klûnplaatsen en bruggetjes waar onderdoor moet worden gereden. Net zoals bij Dokkum is er ook op De Scheg een keerpunt en een stuk parcours waar de deelnemers elkaar tegenkomen. En zoals het ware Elfstedentochtschaatsers betaamt, zullen de kinderen een bocht de verkeerde kant op moeten schaatsen.
 
‘Hoewel het geen wedstrijd maar een recreatieve tocht is, spat het fanatisme er bij de meeste kinderen van af’, weet Karen Domela van de organiserende Deventer IJsclub. Dat levert vooral bij het klûnen veel spektakel op. ‘Kinderen zijn daarin zoveel behendiger dan volwassenen.’ Hoe hard sommige kinderen ook schaatsen, ze moeten wel oog blijven houden voor de stempelposten. ‘Piet Kleine is ooit uit de uitslag geschrapt vanwege een vergeten stempelpost, maar zo streng zijn wij niet hoor’, lacht Domela.
 
Vanaf 8.00 uur kunnen kinderen vanaf 10 jaar zich inschrijven. Zij starten om 8.45 uur voor een tocht over 5 kilometer. Kinderen tot en met 9 jaar kunnen zich inschrijven vanaf 8.15 uur. Voor hen valt het startschot om 9.15 uur en zij schaatsen 3 kilometer. Deelnemers die zelf geen schaatsen hebben, kunnen deze huren bij de Deventer IJsclub. Na afloop is er voor iedereen een herinneringsvaantje, oliebol en kop warme chocolademelk.
 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.