Marktlui Holten op achterste poten

0

HOLTEN – De aankondiging van het Midzomer Festival, van 16 tot en met 20 mei, viel de marktkoopmannen in Holten rauw op het dak. Wéér een evenement, waardoor de weekmarkt wellicht een andere locatie krijgt toegewezen.

„Op alle markten waar wij staan moeten we tijdens een goede periode plaats maken voor evementen”, spreekt Wim Wiefkers van Snoepmarkt teleurstellend uit. Hij refereert daarbij niet aan de jaarlijks terugkerende, traditionele publiekstrekkers, zoals de triathlon en kermis. „Maar de aanvragen voor evenementen op de Smidsbelt rijzen de pan uit.”

Het Midzomer Festival zal plaats hebben in een voor de kooplui drukke winstgevende periode. „Net na Hemelvaart, wanneer het in Holten stikt van de toeristen.” Het opbouwen van een financiële buffer zit er volgens de woordvoerder dan niet meer in. „De gemeente denkt er te makkelijk over”, klinkt er geïrriteerd. „Natuurlijk is de markt makkelijk verplaatsbaar, maar de gevolgen die al die verhuizingen met zich meebrengen worden onderschat.” Hij kan het niet laten zijn bevindingen te onderschrijven met een onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. „Er gaan drie weken overheen, voordat je alle klanten weer terug hebt.” Wiefkers wil een conflictsituatie graag voorkomen. „Maar ik zit er aardig vol van.”

Begrip voor de frustraties is er bij de gemeente en de Stichting Evenementen Holten (SEH) wel degelijk. „De marktondernemers zijn bang dat zij door verplaatsing omzet mislopen”, stelt Bert Wansink, voorzitter SEH. „Maar angst is een slechte raadgever.” De voorzitter ziet volop kansen voor de betrokken partijen. Vorig jaar kwamen er op het twee dagen durende evenement zesduizend mensen af. „Daar moeten we toch met z’n allen van profiteren? Wees blij dat er extra evenementen georganiseerd worden. Meer reuring, meer handel”, besluit Wansink standvastig.

De gemeente bevindt zich in een spagaat. „We behartigen de belangen van de marktondernemers”, benadrukt Hans Harbers, die zich namens de gemeente bezighoudt met de markten. „Maar tegelijkertijd kunnen we niet om een evenement van dit formaat heen.” Harbers staat vrijdag open voor suggesties. „We moeten een oplossing zoeken die voor iedereen geschikt is.” Wiefkers en consorten hebben de ideale oplossing al paraat. „De gemeente kan het plein maar één keer weggeven en het wordt tijd dat zij nu eindelijk een keer kiest voor het belang van de weekmarkt.”

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.