Koop bestaande woning en krijg subsidie en zonnepanelen

3

HOLTEN – Inwoners van Rijssen-Holten die een bestaande woning kopen en deze verbeteren naar een energielabel B kunnen subsidie krijgen van de provincie en zonnepanelen van de gemeente.

Beide regelingen gelden vooralsnog voor 2013, er is wel een maximum aan verbonden.

Het college heeft op 6 mei 2013 besloten om in te stemmen met de uitvoeringsregeling “Bevordering van de doorstroming in de woningmarkt”. Op basis van deze regeling krijgen inwoners die vanaf 28 mei 2013 (de publicatiedatum van de regeling) een bestaand huis kopen en deze woning verbeteren naar energielabel B, zonnepanelen van de gemeente. De provincie Overijssel heeft eerder een eigen subsidietraject gestart waar bewoners gebruik van kunnen maken. Beide regelingen gelden voor 2013.

Wethouder Ben Wolterink: “We horen dat inwoners vaak wel een bestaande woning willen kopen, maar om deze woning energiezuiniger te maken, kost dan net te veel geld. Met de subsidie van de provincie, en met ons gemeentelijk aanbod om zonnepanelen te plaatsen, hopen we toekomstige eigenaren tegemoet te komen. En ben je een starter op de woningmarkt, dan maak je ook nog kans op een starterslening. Deze maatregelen komen voort uit de ideeën die binnen het Deltaplan zijn aangedragen. De raad heeft hiervoor de gelden beschikbaar gesteld.”

Subsidie provincie

De provincie geeft € 300 subsidie per uitgevoerde maatregelen, met een maximum van €600,–. Bij samenwerking in de buurt kan nog een extra subsidie worden verkregen van €300,–.. Dus maximaal €900 per woning. Daarnaast is er een duurzaamheidslening mogelijk van maximaal €20.000,– met een looptijd van maximaal 15 jaar. De provincie neemt 3% van de actuele rente voor haar rekening.

Gemeentelijke regeling

Bij het verduurzamen van een bestaande woning van energielabel D, E, F en G naar B wordt een installatie van zonnepanelen aangelegd met een vermogen van 3.600 wp (Wattpiek). Op eigen kosten kan de installatie worden uitgebreid.

Bij het verduurzamen van een bestaande woning van energielabel C naar B wordt een installatie van zonnepalen aangelegd met een vermogen van 1.800 wp (Wattpiek). Op eigen kosten kan de installatie worden uitgebreid.

Voor het bepalen van het energielabel (op basis van een Energie Prestatie Advies / EPA) is het nodig een gecertificeerde adviseur in te schakelen, die zowel de nul situatie als het uiteindelijke energielabel bepaald.

Bij de aanvraag voor een pv-installatie dient een kopie van het definitieve koopakte en een EPA met daarin opgenomen de nul situatie van de woningen te worden overlegd. De periode tussen de aanvraag tot plaatsing van de pv-installatie en het overleggen van het EPA met daarin opgenomen de bepalingen van het  eindlabel van de woning bedraagt 6 maanden. De zonnepanelen worden vanaf het moment van aanvraag voor de bewoner  gedurende maximaal 6 maanden gereserveerd. Na het bereiken van het B-label geeft de gemeente Rijssen-Holten opdracht tot plaatsing en installatie van een door de gemeente geselecteerde installatie. De plaatsing gebeurt in overleg met de bewoner(s).

Voor 2013 is een budget beschikbaar waarmee ca. 25 woningen voorzien kunnen worden van zonnepalen. De mogelijkheid tot reservering vindt plaats in volgorde van indiening.

Meer weten?

Bewoners die een bestaande woning willen kopen en deze woning willen verbeteren naar een woning met energielabel B, kunnen mailen met [email protected]

3 Reacties
 1. ano zegt

  Dit is een goed initiatief, maar: heel veel starters/jongeren kunnen niet kopen, want ze hebben of geen vast contract/tijdelijk werk of geen werk.
  Waar blijft het project: Jongerenhuisvesting Holten? Goedkope huurwoningen voor jongeren in Holten?????
  Daar moet de Gemeente Rijssen-Holten eens meer initiatief voor tonen.

 2. ano zegt

  Dit is een goed initiatief, maar: heel veel starters/jongeren kunnen niet kopen, want ze hebben of geen vast contract/tijdelijk werk of geen werk.
  Waar blijft het project: Jongerenhuisvesting Holten? Goedkope huurwoningen voor jongeren in Holten?????
  Daar moet de Gemeente Rijssen-Holten eens meer initiatief voor tonen.

 3. Zonneplan zegt

  Dit is een creatieve stimulering van de gemeente Rijssen-Holten! Zonneplan ([url]”http://www.zonneplan.nl”[/url]) houdt zich uiteraard aanbevolen om de nieuwe bewoners een persoonlijke zonnepanelen offerte te doen toekomen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.