Kleurrijke jaarpaal voor Wereldtijdpad

0

HOLTEN – Het eerste wat in het oog springt bij de nieuwe jaarpaal van het Wereldtijdpad zijn de glanzende turquoise bollen van epoxyhars. Komende week krijgt jaarpaal 2013 een plek langs het nieuwe ‘belevingspad’ in het centrum van Holten. Net als in voorgaande jaren heeft de Stichting Wereldtijdpad een jonge Overijsselse kunstenaar gevraagd een ontwerp te maken. Op 21 juni om 16.30 uur zal Olympisch kampioen Mark Tuitert de sculptuur onthullen.

De onthulling van de nieuwe jaarpaal is onderdeel van het Midzomer Festival. Wethouder Roland Cornelissen van o.a. Recreatie en Cultuur zal daarbij een feestelijk woord spreken. Een jaarpaal is niet compleet zonder een informatiekubus met belangrijke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Rond de jaarwisseling konden lezers van Twentsche Courant Tubantia meedenken over de vraag welke gebeurtenissen een plaats in ‘ons collectieve geheugen’ verdienen. Zij kozen onder andere voor de inhuldiging van Willem-Alexander, het overlijden van Nelson Mandela, de verkiezing van paus Franciscus en – het kon niet missen – het faillissement van Oad. De winnaars van de prijsvraag wonen de onthulling bij.

De in Deventer wonende kunstenares Daphne Riedijk (1984) ontwierp de nieuwe jaarpaal. Als basis koos ze een forse eiken boomstam die ze samen met houtvesters uitzocht op landgoed Twickel in Delden. In haar atelier in het landelijke Lettele drapeerde ze over de gevorkte stam een fris ogende bolletjesstructuur. De sculptuur lijkt in vrijwel niets op de kunstjaarpalen die in de achterliggende drie jaar voor het Wereldtijdpad zijn ontworpen. En dat is ook de bedoeling. Zoals de voormalige huisarts Nagelhout een gevarieerde collectie werken van jonge kunstenaars aan Holten naliet, zo ontstaat nu in het centrum van het dorp een divers samengesteld lint van sculpturen van jonge Overijsselse kunstenaars. De drie sculpturen die in de achterliggende jaren tijdelijk een plekje onder de plataan op de Smidsbelt kregen, zullen binnenkort naar hun definitieve plek langs het nieuwe ‘belevingspad’ verhuizen.

Daphne Riedijk (1984) werd geboren in Maassluis. Ze studeerde af aan de AKI in Enschede met als specialiteit beeldhouwen. Daarna volgde ze de opleiding 1ste graad docent beeldende kunst en vormgeving aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Sinds 2007 neemt ze regelmatig deel aan groepstentoonstellingen. De kunstenares was enkele malen betrokken bij kunstprojecten in wijken en scholen in Deventer. Sinds 2013 is ze daarnaast full time docent Beeldende Vorming in de bovenbouw VWO van het Sallandcollege in Raalte.
Website: www.daphneriedijk.viewbook.com

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.