Huisartsen en aptheker sluiten zich aan bij veiliger computersysteem

0

HOLTEN – De huisartsen en apotheker in Holten gaan zich voor de communicatie met de Centrale Huisartsenpost Salland in Deventer aansluiten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Met dit computersysteem kunnen huisartsen op de Huisartsenpost in Deventer medische gegevens opvragen van patiënten die zich in de avonden, nachten en weekenden melden met spoedeisende klachten.

Het is een kleine aanpassing van de huidige situatie. “Op dit moment kunnen wij, als wij dienst hebben op de huisartsenpost, ook al medische gegevens inzien van patiënten die met hun klacht naar de huisartsenpost komen. Het LSP is alleen een stap naar de toekomst. De techniek schrijdt voort en uiteraard moeten wij ook mee met de ontwikkelingen. De veiligheid is de belangrijkste overweging,” zeggen de huisartsen in Holten.

Ook alle apotheken in de regio gaan zich aansluiten op het LSP. De uitwisseling van de medische gegevens tussen huisartsen en apotheken beperkt zich overigens tot de regio. Alleen de ziekenhuisapotheken kunnen in de toekomst ook medicatiegegevens opvragen van patiënten van buiten hun directe regio.

De uitwisseling beperkt zich nadrukkelijk tot huisartsen, huisartsenposten en (ziekenhuis)apotheken. Zorgverzekeraars of arboartsen hebben nadrukkelijk geen toegang tot de dossiers.

In de media wordt een verhitte discussie gevoerd over de privacy van de patiënt.”Natuurlijk staat deze ook bij ons voorop,” benadrukken de huisarten en apotheker. Maar in deze discussie raakt het grote belang van inzage in medische gegevens wel eens ondergesneeuwd. Tijdens de dienst op de huisartsenpost merken wij telkens weer hoe belangrijk deze gegevens zijn: wij kunnen zien voor welke medicijnen een patiënt allergisch is, of welke hij niet mag hebben vanwege andere ziektes die hij heeft. Het voorkomt simpelweg medische fouten”.

Uitwisseling van patiëntgegevens via het LSP gebeurt alleen nadat de patiënt hier toestemming voor heeft gegeven. Deze toestemming kunt u vanaf heden doorgeven aan uw huisarts of apotheek. Deze heeft hiervoor een formulier beschikbaar, of u geeft het telefonisch door aan de assistente. U kunt het formulier ook vinden op www.huisartsenpostsalland.nl of ga naar de website www.ikgeeftoestemming.nl. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.