Groenkreatief Markvoort neemt kwekerij voor groene daken over

1

HOLTEN – Het installeren van groene daken staat momenteel volop in de belangstelling bij bedrijven en particulieren.

Nieuw onderdeel binnen de bedrijfsvoering en werkzaamheden van Groenkreatief Markvoort is de kwekerij voorg groene vegetatie op platte en hellende daken. Als Groenkreatief Markvoort installeren wij deze ‘vegetatiedaken’. In het verleden is Groenkreatief Markvoort al een samenwerking aangegaan met een Duitse specialist op het gebied van solargroendaken, dé combinatie van zonnepanelen en groene daken. Voor nadere informatie: www.markvoortholten.nl of M.06-10962350.

De kweekerij.
Groenkreatief Markvoort kweekt de groene vegetatiematten op haar bedrijf in Holten. Vervolgens zijn het de Markvoort-medewerkers die op het platte dak een volledige vegetatiemat aanleggen. Het is belangrijk om een zo groot mogelijk oppervlak met zgn. sedumplanten te laten begroeien. Dit zorgt namelijk voor de gewenste koeling (door verdamping in deze begroeiing) binnenshuis.
“Daarnaast gaan wij ook sedumpluggen (kleine planntjes) kweken”, zegt Markvoort. “Dit is om de aanvragen te bedienen die we binnen krijgen voor daken die men inplant”.
Daarnaast word er op een systeem gekweekt waarmee groene daken tot een hellingsgraad van 45° aangelegd worden.
 
Verder kweekt Markvoort voor Duragreen®, dit is een systeem die word gebruikt om gevels groen te krijgen.

Voordelen
De koeling van de beplanting verlengt de levensduur van de zonnepanelen en uw dak. Onderzoek toont aan, dat de zonnepanelen 10 jaar langer het maximale electrische vermogen blijven leveren. Verder stijgt het rendement van de stroomproductie met minimaal 15%. Het groendak beschermt de dakbedekking tegen weersinvloeden. Dit betekent ook een verlengde levensduur van de dakconstructie. Verder heeft het groendak een zgn. bufferfunctie: de afvoer van hemelwater wordt vertraagd tussen de 40% en 70% per jaar. Dit aspect is met name belangrijk bij stortbuien. En natuurlijk de brandveiligheid: het groendak belemmert  een eventuele vlamverspreiding. Maar ook visuele argumenten spelen een rol bij het installeren van een solargroendak. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op het vergroten van de biodiversiteit.

Subsidie
Groendaken en solargroendaken zijn opgenomen in de Energielijst 2013 voor wat betreft subsidiemaatregelen als bijv. EIA (Energie Investerings Aftrek), MIA (milieu investeringsaftrek) en de Vamil regeling. Onder de nieuwe categorie 250103 bij de EIA wordt het solargroendak aangeduid als ‘dak- of gevelpanelen met geïntegreerde zonnecollectoren’. En verder geldt er in de particuliere markt de bestaande subsidieregeling met een limiet van € 650,– per installatie.

Noot voor de redactie:
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met de heer Rolph Markvoort: [email protected] ; 0630858199

1 reactie
  1. Realisi zegt

    Die € 650,- subsidie was dat niet in 2013 tot de pot leeg was, zo tot sept 2013 of is er dit jaar weer een nieuwe pot gevonden

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.