Geen glazen hete thee meer in de klas Holterenk

0

HOLTEN – In de afgelopen maanden heeft de brandwondenstichting campagne gevoerd tegen hete thee in de buurt van kinderen. Van alle verbrandingen bij jonge kinderen ontstaat driekwart door hete vloeistoffen zoals thee, koffie en damp. Hete thee scoort hierbinnen het hoogst met 550 ongevallen Dit heeft ook de aandacht getrokken van odbs de Holterenk. Daarom hebben wij besloten thermosmokken aan te schaffen. Alle leerkrachten op odbs de Holterenk zullen vanaf nu voor warme dranken een dichte thermosmok gebruiken. Op deze manier hopen wij de kans op brandwonden voor onze leerlingen behoorlijk te verkleinen.

Een groot aantal van de verbrandingsgevallen bij kleine kinderen heeft te maken met heet water. Als het om warm of heet water gaat zijn volwassenen overigens ook nog wel beducht voor de risico’s. Niemand zal een klein kind alleen in de badkamer laten. Iedereen zal een pan met heet water zoveel mogelijk achter op het fornuis laten koken. Maar als het om hete thee gaat zijn we meestal minder alert. Kennelijk gaat er iets onschuldigs uit van een kopje thee waardoor we de risico’s veel te laag inschatten. Of we denken ten onrechte, omdat het water niet meer kookt, het wel niet meer zo heet zal zijn. Maar dat is een ernstige misrekening. Warme thee op een onbeschermde huid doet gewoon heel erg zeer, zowel bij een volwassene als bij een kind. Bij een klein kind kan thee zelfs tot ernstige brandwonden leiden.

Uit onderzoek blijkt dat warme thee de gezondheid van kinderen ernstig kan schaden. Onzorgvuldig gebruik van thee kan leiden tot roodheid van de huid, blaren en zelfs ernstige brandwonden. De Nederlandse Brandwonden Stichting vindt het aantal brandwonden slachtoffertjes dat in directe relatie met hete thee staat alarmerend en is daarom een campagne gestart om de volwassene attent te maken op de gevaren die aan thee verbonden zijn.

Weet u wat u moet doen bij brandwonden bij kinderen? Doe de test op www.eerstehulpbijbrandwonden.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.