Frans & Kapma Collectie te gast in Nagelhoutzaal

0

HOLTEN – Net als de Holtense huisarts J.P. Nagelhout (1901-1975) verzamelt het echtpaar Niek en Ellis Frans uit Kring van Dorth met een ware bevlogenheid kunstwerken, die hen aanspreken en die emoties oproepen.

Emoties die nog versterkt worden door de boeiende verhalen erachter: wie is de kunstenaar en wat heeft hem of haar bewogen?

Het accent in beide collecties ligt op schilderijen uit de 20ste eeuw, waarbij in enkele gevallen werk van dezelfde kunstenaar is aangekocht. Na het overlijden van dokter Nagelhout heeft zijn weduwe de collectie aan de gemeente Holten geschonken onder voorwaarde dat deze niet in een depot zou worden weggeborgen, maar zou worden tentoongesteld. Daartoe is sinds oktober 2010 in het grondig verbouwde, voormalige gemeentehuis van Holten – nu ‘Kulturhus’ – een speciale museumzaal beschikbaar, waar wisselende exposities worden gehouden van werken uit de Collectie Nagelhout, aangevuld met schilderijen uit de gestaag groeiende appendix collectie en bruiklenen. Zo wordt dit opmerkelijke culturele erfgoed in ere gehouden.

Op 17 mei begint de tentoonstelling ‘Mensenkinderen’ – met passie verzameld – met een selectie uit de Frans & Kapma Collectie, die tot en met 21 september 2013 te gast is in de Nagelhoutzaal. Zo’n 60 thematisch gerangschikte schilderijen, gouaches en aquarellen worden vergezeld van uitgebreide teksten, die de kijker informeren over het leven van de kunstenaar en zijn of haar passie. “Zo krijgt elk werk een extra dimensie en prikkelt het je emoties,” verklaren Niek en Ellis Frans. Zij betreuren het, dat er zoveel kunst ongezien in depots van musea en op stoffige atelierzolders ligt opgeslagen. Op hun website is dan ook een bescheiden digitaal museum te zien: meer dan 125 kunstwerken met de verhalen erachter (www.frans-kapma-foundation.com). Via de tentoonstelling in Holten komen zij voor het eerst fysiek naar buiten met (een deel van) hun collectie.

Lokatie: Nagelhoutzaal in het Kulturhus, Smidsbelt 6, 7451 BL Holten

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur; zondag is de zaal gesloten.

Periode: de tentoonstelling ‘Mensenkinderen’ – met passie verzameld – is te bekijken van vrijdag 17 mei 2013 tot en met zaterdag 21 september 2013.

Toegang: gratis

Parkeren: rond het gebouw zijn gratis parkeerplaatsen

Bereikbaarheid: helaas is de Nagelhoutzaal niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Fotobijschrift:

Lilian Adcock (1944), ‘The merry-go-round’, olieverf op paneel 76 x 58 cm

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.